Hogyan készítsünk olcsón mogyoróvajat? – Peanut butter alig 250 forintból!

2015 május 20. | Szerző:

A földimogyoróvaj, más néven peanut butter beszerzése sokáig nem volt könnyű, ma már a legtöbb áruházlánc árul ugyan ilyen terméket, de elég drága áron. A házi változat  -természetesen – sokkal olcsóbb,  egy üvegnyi megvan kb. 250 forintból. Ezzel azt hiszem semelyik nagyáruház sem versenyezhet!

mogyorokremhazi

Az utóbbi időben egyre több receptemben használtam házi földimogyoró krémet (tortába,   smoothie ) ,ideje, hogy megosszam a receptjét is.

Az óbudai piacon van egy jó kis aszalt gyümölcsös, magvas hely, ahol 120 Ft/ 10 dkg natúr, hámozott földimogyoró. (Máshol lehet, hogy még olcsóbb?!) 20 dekát vettem és ennyiből lett egy közepes méretű üvegnyi.

mogyorokremhazi2

Elkészítése:

A technikája mindössze annyi, hogy a mogyorót beleöntöm egy aprítógépbe és pulzálva, vagyis időnként megállítva turmixolom. Türelem játék, de kb. 15 perc után krémes lesz. Én nagyjából félidőnél feladom és hozzáöntök egy kanál szezám olajat (lehet olíva is), hogy a krémesítést felgyorsítsam.

Szereted a kézműves szörpöket? Akkor készítsd el a sajátodat!

2014 július 31. | Szerző:

Közkívánatra, egy kis szörpológia. A saját készítés, mindig kenterbe veri a bolti ízét, ezt ne felejtsétek! Leírásomban próbálok az aktuális gyümölcskínálatnál maradni…

Málna. Én még korábban tettem el, amikor olcsóbb volt, most már aranyárban van, de ne hagyjátok ki, isteni! Legalább egy kisebb adagnyit.

Házi szörpök

 Áfonya, ribizli, és málna szörp

 

Vegyünk 1 kiló gyümölcsöt.

Mossuk meg alaposan és tisztítsuk meg a szárától (így legyen egy kiló) és tegyük egy nagyobb lábosba. Kézzel nyomkodjuk össze.(az áfonyát én inkább turmixoltam, mert eléggé fog, de a többi mehet kézzel)

Öntsük fel 8 dl vízzel és lefedve hagyjuk egy éjszakán át állni.

Másnap gézszerű anyagon keresztül öntsük át egy másik edénybe és hagyjuk, hogy a saját ütemében lecsöpöghessen.(Több óra is lehet ez a folyamat, úgyhogy érdemes részletekben hozzáönteni a gyümölcshúst, és addig mást csinálni! :-))

Ne nyomkodjuk (bár ezt nem nagyon állja meg az ember, pedig akkor zavaros lehet a lé).

Amikor lecsöpögött, keverjünk a gyümölcsléhez literenként 90 dkg cukrot és egy kiskanál citromsavat.

Tegyük ismét félre, amíg a cukor teljesen feloldódik benne. (Ez is eltarthat egy ideig, olykor érdemes megkeverni).

Töltsük tiszta üvegekbe, tetejére tegyünk alkoholba(pl. rum) mártott két réteg celofánt, a réteg közé szórjunk egy csipetnyi szalicilt, vagy  nátrium benzoát-ot.

Tipp: úgy is lehet, hogy kevés vízbe fololdunk fél kiskanál szalcilt, vagy tartósítót és abba mártjuk meg a celofánt.

Gumizzuk le és tegyük rá a kupakot is. (ha van)

A fenti mennyiségből kb.1,5 liter szörp lesz, a gyümölcs lédússágától függően.

A díjnyertes eperlekvár

2014 június 1. | Szerző:

Mivel most tényleg szuper olcsó az eper, nem lehet belőle idén sem kihagyni a lekvárfőzést. Készült már korábban levendulás, és bodzás ízesítésű, volt, hogy került bele bors és étcsoki is de van, hogy az egyszerű ízek olykor felül múlják, a flancos változatokat. Ez a klasszikus eperlekvár , a River Cottage-ből ismert Pam Corbin díjnyertes receptje alapján készült és tényleg isteni finom. Azóta nincs kalács, vagy croissant e nélkül a finomság nélkül!

 

Eperdzsem, River Cottage

Eperdzsem, River Cottage

 

Hozzávalók: 1 kg eper (Nekem 1,1 kg volt), 500 g cukor, 450 g befőzőcukor, 150 ml citromlé

Mossuk át alaposan az epret és szedjük le a csumáját.

Tegyünk 200 g epret és ugyanennyi cukrot egy lábosba, krumplinyomóval(vagy botturmix segítségével) pépesítsük és kezdjük alacsony hőfokon főzni. Amikor ez a massza felmelegedett, adjuk hozzá a többi epret. Gyakran kevergetve főzzük tovább, amíg forrni nem kezd. Ekkor tegyük bele a cukrot. Kevergessük és főzzük tovább, amíg a cukor teljesen felolvad. Mehet bele a citromlé is. Forraljuk még további 10 percig. Majd töltsük sterilizált üvegekbe.

Eperdzsem3

 

DIY: eperecet házilag

2014 május 23. | Szerző:

Hamarosan el is felejthetitek a balzsamecetet, ha rákaptok a házi készítésű eper-, vagy málnaecet ízére!

 

Eperecet házilag

Eperecet házilag

 

Csak pár éve kezdtem el gyümölcsecetet készíteni, kellett hozzá persze a River Cottage, és Pam Corbin, aki isteni lekvárokat készített Hughnak, és Hugh-gal (Hugh Fearnley-Whittingstall), az Ő befőzős könyvében olvastam először málnaecetről, meg is csináltam, majd polcra tettem, egy kicsit el is feledkeztem róla, aztán egyre több visszajelzés jött barátainktól hogy milyen isteni volt az a málnaecet és hogy idén is lesz-e? Lett hát, sőt epres változatban is elkészült, íme…ez is ugyanolyan finom, erőteljes epres aromával.

 

Eperecet

Hozzávalók:

500 g eper, 3 dl vörös borecet, cukor (3 dl gyümölcsecethez  250 g)

 

Mossuk meg az epret, tegyük egy befőttesüvegbe és öntsük fel az ecettel. Fakanállal nyomkodjuk össze a gyümölcsöt és lefedve érleljük 3-4 napig, minden nap kicsit megrázva.

Négy nap után szűrjük le (gézen csepegtessük le), nyomkodjuk ki alaposan az epret, majd a gyümölcsecetet forraljuk össze a cukorral .

Kicsit besűrűsödik. Amikor kihűlt töltsük üvegekbe, kamrapolcon tároljuk.

 

 

Akácvirág szörp

2014 május 12. | Szerző:

Ehető virágból különleges szörp. Megkezdődött a kamratöltögető szezon!

Imádom az akácvirág illatát és imádom a szirmait…eszegetni. Gyerekkoromban a játszóterünkön volt egy hatalmas akácfa, amit virágzása idején – mindenféle veszélyérzet nélkül – lelkesen megmásztuk és eszegettük róla az édeskés szirmokat. Most csak karnyújtásig jutottam és nővérem kertjéből egy vödörnyi akácvirág birtokosa lettem.

Akác1

Az eljárás a bodzaszörphöz hasonlatos, áztatás egy napig, citrom, és cukorral összefőzni.

Akác2

Hozzávalók:

15-20 akácvirág ág

2 liter víz

1,5 kg cukor

1 citrom karikára vágva

Tegyük a virágokat egy lábasba és öntsük fel vízzel.

Karikázzuk bele a megmosott citromot és letakarva pihentessük 24 órán át.

Másnap gézen szűrjük át, adjuk hozzá a cukrot és forraljuk fel.

Melegen töltsük sterilizált üvegekbe és száraz dunsztban tartósítsuk.

 

3 csatni a karácsonyi sült mellé

2013 december 22. | Szerző:

Imádom a csatnikat enni, főzni és ajándékozni. Enni, mert változatos és nem csak az indiai ételek étvágygerjesztője, de remekül passzol sült húsok mellé is. Ajándékozni, mert a környezetemben más nem igazán csinál ilyet.  És magamnak is, mert olyan jó, hogy be van spájzolva belőle három-négyféle is a kamrában.

Összeszedtem kedvenc publikált receptjeimet, hátha valaki kedvet kap hozzá, akár DIY ajándék gyanánt. Még elkészülhet!

 

Csipkebogyó chutney

 

Csipkebogyócsatni

450g csipkebogyó, 200 ml almabor ecet, 225g mazsola, áfonya vegyesen (de lehet csak mazsola is), 450g alma, hájától megtisztítva, feldarabolva, 2 kiskanálnyi reszelt gyömbér, 1 mokkáskanál őrölt kardamom, 1 kis darab csili, 225 g barna cukor, citrom, 1 evőkanál olaj

Előző nap:
Öntsük fel annyi vízzel a megtisztított csipkebogyót, amennyi ellepi. Forraljuk fel és gézzel kibélelt szűrőn csepegtessük le.
Másnap:
Csavarjuk jól ki belőle a levét, az utolsó cseppig! (Nem lesz túl sok elárulom. Nagyjából 2 dl.)
Ebből a nagy halmazból ki lehet válogatni néhány szebb, épp csipkebogyó héjat és majd a készülő csatnihoz adni.

Forrósítsunk fel 1 kanál olajat és pirítsuk meg rajta a csilit, adjuk hozzá a reszelt gyömbért, és az őrölt kardamomot. Az indiai konyhában ezt hívják csonsz késztésnek és minden hihetetlen rövid idő alatt (kb. 30 másodperc) lezajlik, nehogy a fűszerek megégjenek. Így viszont kinyerjük az aromátbelőlük . Most adjuk hozzá a feldarabolt almákat, az áfonyát, a barna cukrot az ecetet és gyakori kevergetés mellett főzzük puhára. A végefelé adjuk hozzá a csipkebogyólét.  Forraljuk össze és melegen öntsük üvegekbe.

Dunszt: újságpapírba csomagolni, és takarók alá bedugva, hagyni kihűlni.

 

Áfonyás, alma chutney

afonyaalmacsatni

Tavaly a Karácsonyi kollekció darabja volt, ajándéknak is szántam, illetve az ünnepi asztalra a pulykasült mellé.
Ezt az indiai ihletésű étvágygerjesztőt, akkor a makrobiotika “szabályai” szerint készítsem el, cukor helyett rizssziruppal és almaecettel. De mivel a rizsszirup nem mindenki számára elérhető (értsd: nem kapható mindenhol), nyugodtan beletehetünk 150-200 g barna nádcukrot!

Hozzávalók: 1 kiskanál kukorica olaj, 1 kg feldarabolt alma, 10 dkg aszalt áfonya, kb. 2/3 bögre rizsszirup 4 fej lila hagyma felszeletelve, 1 kiskanál reszelt gyömbér, csipetnyi fahéj, kb 0,5 dl almaecet.

1./ Egy csipetnyi olajon fonnyasszuk meg a hagymát, majd dobjuk rá az áfonya kivételételével az összes hozzávalót.
2./ Főzzük addig, amíg megpuhulnak, legalább 50 percig. Ekkor adjuk hozzá az áfonyát is. Főzzük még együtt vagy 15 percig. Ízesítsük kedvünkre, hogy kellemesen édes-savanykás ízt kapjunk.
3./ Még melegen töltsük sterilizált üvegekbe, és dunsztoljuk, így 6 hónapig biztosan eláll.

 

Narancsos, céklás chutney

Az idei év kedvence!

Céklacsatni 2

 

Hozzávalók:

(3 x 125 ml-es üveghez)

4 nagyobb cékla, 1 nagyobb alma (vagy 2 kisebb), 1 közepes vöröshagyma,1 narancs kifacsart leve, fél kiskanál őrölt fahéj, szegfűszeg, fél kiskanál koriandermag, 1,5 dl vörös borecet, 15 dkg kristálycukor, 5 dkg barna cukor

Hámozzuk meg a nyers céklákat és vágjuk fel gyufaszál vastagságúra.

Hámozzuk meg az almát és egy nagy lyukú reszelőn reszeljük át. Keverjük össze a céklát és az almát, majd adjuk hozzá az apróra vágott lila hagymát, öntsük hozzá a narancs kifacsart levét, és a vörösbor ecetet. Keverjük bele a cukrot, a fűszereket és egy óra alatt főzzük puhára.

Öntsük sterilizált üvegekbe, majd száraz dunsztba (újságpapírba csomagolni, majd takaróval lefedni) hagyjuk teljesen kihűlni.

Téli kollekció (1.) : Csipkebogyólekvár

2013 november 13. | Szerző:

Csipkebogyólekvár

Imádom a csipkebogyót. Mégis évekig kerültem a konyhai felhasználását. Valahogy úgy voltam vele, mint Siv Widerberger főhőse a Bélyeg c. versben:

“Bélyeget gyűjtöttem.
Papa hozott egyszer egy kilót.
Azóta nem gyűjtök bélyeget.”

Na most a bélyeget helyettesítsétek be csipkebogyóval, amiből anno, nagy  lelkesen lekvárt főztem: lecsipkedtem a végét (hát egy darabig eltartott az egy kilónál), meghámoztam (!) (ez is eltartott egy darabig),  és húsából készült a lekvár. Több órai előkészület, viszkető kezek, sűrű, ragacsos lekvár… No jó hír, hogy van ennél egyszerűbb megoldás is, amit már tavaly óta alkalmazok.
Zárójelben megjegyzem, hogy a csipkebogyó eme feldolgozási módja a forralás miatt sokat veszít c-vitamin tartalmából, viszont nagyon finom!

Csipkebogyólekvár

Csipkebogyólekvár3

Hozzávalók:

 

  • 450 g csipkebogyó
  • 2 nagy alma
  • 300 g cukor
  • 1 púpos kiskanál dzsemfix 2:1

Mossuk át a csipkebogyót és forraljunk fel 4-5 deci vizet. Ebből öntsük annyit a csipkebogyóra, amennyi ellepi  (kb. 3 dl). Főzzük fél óráig kábé, majd passzírozzuk át botturmix segítségével. Szitán hagyjuk a levét lecsöpögni.
Készítsünk almaszószt: Az almát hámozzuk meg és magháza nélkül szeleteljük fel. Egy deci víz hozzáadásával pároljuk puhára, majd törjük össze botmixerrel. Adjuk hozzá a cukrot és a csipkebogyó lecsöpögtetett levét. Keverjük össze és főzzük sűrűre! Öntsük sterilizált üvegekbe és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Miért alap készlete a kamrának a szilvalekvár?

2013 október 4. | Szerző:

szilvalekvár

Tegyük a szívünkre a kezünket, nem sokan jelentkeznének, ha megkérdezném, hogy vajon alapélelmiszernek tartják-e a szilvalekvárt! Én sem tartottam annak egésze 2-3 évvel ezelőtti időszakomig, amikor pocakos kismamaként rájöttem a szilvalekvár – natúr – áldásos hatására. Akkor bizony nem volt itthon és minőségi szilvalekvárhoz – panyolai, szatmári – leginkább csak bio boltokba juthatott az ember lánya, meg kézműves vásárokon. Még a lekváros Kaldenekker György is furcsán nézett rám a standján, hogy olyan közönséges dolgot keresek nála a sok különleges ízcsodái között, mint a szilvalekvár. (hát nem álltam le részletezni, hogy miért…) (Idén viszont láttam, hogy előjött ő is egy szilvalekvár kollekcióval…azért majd megkóstoljuk azt is…)

Gyuri bácsi viszont – a bükki fűvesember  – elég jókat mesélt a szilváról egy vele készült beszélgetésben. Nem csak a bélműködés karbantartására kiváló, de a székely emberek a rákos betegségek megelőzésre is alkalmazzák a szilvalekvárt. Igen, a  szilvalekvárt. De szigorúan a cukor nélkül készült változatot. Szóval érdemes néhány üveggel tartani belőle otthon.

Az én verziómba azért került egy ici-pici cukor. Egy kilónyi magozott szilvához 5 dkg.

Elkészítése:

  • A megtisztított, kimagozott szilvát lábosba teszem, rászórom a cukrot és egy éjszakára, lefedve pihentetem.
  • Másnapra levet ereszt. Ekkor lassú tűzön, sokszor átkeverve sűrűre főzöm. Kell hozzá egy-két óra.
  • Kicsit pürésítem botturmixszal és üvegekbe töltöm. Száraz dunszt alatt pihentetem.

Last Minute bodzazselé

2013 május 29. | Szerző:

Bodzazselé 001 másolata

Lassan elmossa az eső a bodza virágát, úgyhogy nem halaszthatom tovább én sem ezt az anyagot.  Elérkeztünk a bodza utolsó felvonásához, lett belőle rengeteg üveg szörp, bodzás eperlekvár és most ez a zselé.

Tavaly készítettem először bodzazselét – a környezetemben levő gyerekek legnagyobb örömére – , mert rájártak, vajas kalácsra, (amerikai) palacsintára kenve imádták, és kérték tőlem ezt a tömény bodzaízt. Én pedig szívesen ajándékoztam belőle.

A legpraktikusabb akkor készíteni, amikor a bodzaszörpöt is csináljuk. Nagyjából egy liternyi szörpöt tovább forralok, míg, 7-8 decire összesűrűsödik, belekeverem a lekvárzselésítőt, kisebb üvegekbe töltöm, majd száraz dunsztba teszem. A zseléről annyit azért érdemes tudni, hogy az állás jót tesz neki,  és két-három hét után nyeri el állagát.

Bodzaszörpöt én így csináltam, Ökoanyu pedig cukor nélkül.

Bodzazselé 021 másolata másolata

A pikáns bodzás eperlekvár

2013 május 22. | Szerző:

Bodzás eperlekvár

Bodzás eperlekvár

Induljunk ki abból az alaptézisből, hogy van otthon házi bodzaszörp! Ha nincs, akkor csináljunk, mert egész évünk bearanyozódik majd tőle, amikor a téli zimankóban is előkerül egy újabb és újabb üvegnyi a polcról. Bodzaszörpöt már csak azért is hasznos készíteni, mert számos remek ínyenc dolgok készülhet még belőle melléktermékként, mint mondjuk ez a bodzás eperlekvár, de a többiről majd legközelebb.

Ebbe az eperlekvárba szörp kell! Attól lesz olyan karakteresen bodzás és pikáns ízvilágú a lekvár. Készítettem már úgy is, hogy bodzavirággal együtt főztem, de a bodza íze nem jött át olyan erősen, mint ebben a változatban:

 Bodzaszörpös eperlekvár

Hozzávalók: 1,5 kg eper,  300 g kristálycukor, 300 g befőzőcukor (3:1), 1 citrom leve, 2,5 dl házi bodzaszörp
Mennyisége kb:  3 x 400 ml

A megtisztított epreket tegyük egy lábosba, fakanállal nyomkodjuk kissé szét, öntsük rá a kristálycukrot és egy éjszakán át lefedve pihentessük. Másnap adjuk hozzá a befőző-cukrot, a citromlevet és állandó kevergetés mellett lassú tűzön főzzük lekvárrá. (Én jobban szeretem, ha krémesebb, úgyhogy néhány mozdulat erejéig a botturmixot is bevetem,hogy pürésedjen.)  A vége felé adjuk hozzá a bodzaszörpöt és hagyjuk rottyani, még egyet utoljára. A kész  lekvárt öntsük  tiszta üvegekbe. Zárjuk le szorosan a tetejét, állítsuk egy percre a feje tetejére. Száraz dunsztban(kosár, újságpapír, takaró) csomagolva hagyjuk kihűlni.

 

Házi bodzaszörp: 30-45 ág bodzavirág tányér,  2 db citrom, 1,8 l víz, 1,5 kg kristálycukor,  10 g citromsav

Tegyük a bodza virágokat egy nagy befőttes üvegbe, és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőségesen ellepje.  Adjuk hozzá a vékony karikákra felszeletelt citromot és fedjük le. Hűvösebb helyen áztassuk egy-két napon keresztül. Másnap szűrjük át, levét öntsük egy nagy fazékba, adjuk hozzá a cukrot, a citromsavat és forraljuk össze szirup sűrűségűre. Forrón töltsük üvegekbe, tetejét  zárjuk le, majd tegyük száraz dunsztba.

CafeblogVIP Tag


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!