Nyári koktél: szedres mojito

2017 július 14. | Szerző:

Forró, nyári esték slágere lehet ez a gyümölcsös koktél. Ízlés szerint rum, citromlé, kevés levél bazsalikom és sok, sok szeder. Mindössze ennyi, ennek a hűsítő italnak a titka. A gyerekbarát verzióban pedig csak a rumot kell kihagyni és kész a szedres limonádé.

Nem vagyok egy nagy koktélos, általában a pina colada számomra a kezdet és a vég, de olyan csábitó most a piacon fekete szeder, valamit kellett belőle kezdenem, amíg még van!

 

Fekete szedres mojito

Hozzávalók:

 

1 kis doboz szeder

1/2 bögre cukor

1/2 bögre víz

kb. 2 dl citromlé

2-3 kupaknyi rum

friss szeder, jég és citromkarika a díszítéshez

 

A cukorból, vízből szirupot főzünk, amíg hűl néhány levél friss bazsalikomot is adjunk hozzá.

A kancsó aljára szórjuk a friss szedret és finoman törjük meg. Öntsük rá a kifacsart citromlevet, a szirup felét (később mehet bele még több is, ha szükséges) ízlés szerint rumot és adjunk hozzá 2-3 deci hideg vizet.

Hűtsük be jól és díszítsük friss szederrel, citromkarikával.

 
Címkék: , ,

Kardamomos, mandulás latte (vegán)

2015 december 11. | Szerző:

A reggeli rituálém része egy bögre tejeskávé elfogyasztása. Ha egészségtudatosabb korszakomat élem, vagy ha épp göthösebb vagyok és a krákogós torkomnak nem tesz jót a tej, akkor lecserélem mandula-, kókusz-, vagy rizstejre. Mint most. A klasszikus tejeskávé alternatívája.

mandulatejeskardamomoslatte1

Került még bele kardamom, az arab és az indiai konyha egyik kedvenc fűszere. Mivel melegítő energiájú étel kifejezetten jól esik hűvösebb időben. Csillapítja a köhögést, rossz emésztésre pedig rendkívül jótékony hatású. Sajnos mag formában nem volt itthon, bár úgy erőteljesebb a hatása és az aromája), így por formájában került a kávéba.

Kardamomos, mandulás latte

Hozzávalók:

1/2 bögre mandulatej

1/4 kiskanál őrölt kardamom (vagy 1 egész zöld kardamom mag)

2 kiskanál juharszirup

1/2 bögre főzött kávé

mandulatejeskardamomoslatte

Egy lábosban melegítsük össze a mandulatejet a kardamommal. Habosítsuk fel. (Ha kardamom magot használunk, azt habosításnál vegyük ki!)

Öntsük a pohárba a kávét, ízesítsük juharsziruppal, majd  öntsük fel a habos, kardamomos mandulatejjel.

kardamomosmandulaslatte

Címkék: , , , ,

Immunerősítő csodaital egyszerűen!

2015 december 8. | Szerző:

Ez az ázsiai gyógyital csupa olyan alapanyagot tartalmaz, ami feldobja a hűvös téli napokat. Energetizál és véd a baciktól! Még mos is érzem a fahéj, a gyömbér és a narancs pikáns de erőteljes aromáját, ahogy írom e sorokat. Néhány hétig kortyolgassunk belőle, igazi lélekmelengető.

gyömbértea2

Fűszeres gyömbéres tea

Hozzávalók:

0,5 l víz

1,5 centis gyömbérdarab

fél narancs

1 fahéj rúd

1 csillagánizs

2 kiskanál méz

gyömbértea

Forraljuk fel a vizet és tegyük félre, kicsit hűlni. A héjától megtisztított gyömbért reszeljük le és öntsük rá a meleg vizet. Adjuk hozzá a fahéjat, az ánizst és lefedve legalább 10 percig érleljük az ízeket.

Mézzel ízesítsük.

Címkék:

Gyógyító italok: Immunerősítő tea goji bogyóból

2015 január 5. | Szerző:

Mi a csuda az a goji berry, vagyis goji bogyó?  Egyre több vitamintablettában szerepel ez az összetevő, ami egy rendkívül jótékony hatású, immunerősítő gyümölcs.  Kicsit emlékeztet a csipkebogyóra, szárítva, nagyobb piacokon már itthon is kapható, és azután már csak hangulat és fantázia kérdése, hogy sütibe, müzlibe, turmixba tesszük, vagy éppen teaként fogyasztjuk.

goji berry, vagyis goji bogyó

goji berry, vagyis goji bogyó

Egészségtudatos Új Esztendőt kívánok mindenkinek, és kezdem is az egészséges életmód elkezdéséhez az ötletelést ezzel az egyszerű, de vitaminokban annál gazdagabb teával. A karácsony előtti heteket heveny bronchitis és légcsőgyulladásban nyűglődve éltem át, egy idő után persze már én is rájöttem, hogy ez így nem mehet tovább, és hogy az immunrendszeremet kellene felturbózni, ahelyett hogy különböző kapszulákat, cseppeket és szirupokat fogyasztok.  Az első öngyógyító gondolatom általában mindig a tea. Könnyű elkészíteni, könnyű elfogyasztani.

goji tea

goji tea

A goji bogyóról már korábban is hallottam, de csak egy baráti beszélgetésből derült ki nemrég számomra, hogy itthon is kapható. És innentől kezdve kinyílt a szemem és a piacon, mikor az aszalt gyümölcsökért álltam sorba, észrevettem és vettem is belőle 10 dekát. 380 forint volt az ára, elég nagy adagnak tűnt. Kicsit a csipkebogyóra emlékeztet.

Kedvező élettani hatásai

Energetizál. A téli megfázásos időszakban erősíti a szervezetet, kimerültség esetén energetizál, felfrissít. Állítólag oldja a stresszt, csökkenti a depressziót.

Gyulladáscsökkentő. Fenolos vegyülete révén nem csak gyulladáscsökkentő, de  baktériumölő hatással is rendelkezik, segíti a sebgyógyulás felgyorsulását.

C.vitaminban gazdag: 500-szor annyi C-vitamint tartalmaz – súlyarányosan -, mint a narancs.

Memóriajavító.

Javítja a látást.

Goji bogyó tea

gojitea1

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál szárított goji bogyó
  • 3 dl forró víz

A szárított bogyót forrázzuk le és 10 percig hagyjuk állni. Leszűrve fogyasszuk.

Az áztatott bogyót később még joghurtba is keverhetjük.

gojibogyo1

Szereted a kézműves szörpöket? Akkor készítsd el a sajátodat!

2014 július 31. | Szerző:

Közkívánatra, egy kis szörpológia. A saját készítés, mindig kenterbe veri a bolti ízét, ezt ne felejtsétek! Leírásomban próbálok az aktuális gyümölcskínálatnál maradni…

Málna. Én még korábban tettem el, amikor olcsóbb volt, most már aranyárban van, de ne hagyjátok ki, isteni! Legalább egy kisebb adagnyit.

Házi szörpök

 Áfonya, ribizli, és málna szörp

 

Vegyünk 1 kiló gyümölcsöt.

Mossuk meg alaposan és tisztítsuk meg a szárától (így legyen egy kiló) és tegyük egy nagyobb lábosba. Kézzel nyomkodjuk össze.(az áfonyát én inkább turmixoltam, mert eléggé fog, de a többi mehet kézzel)

Öntsük fel 8 dl vízzel és lefedve hagyjuk egy éjszakán át állni.

Másnap gézszerű anyagon keresztül öntsük át egy másik edénybe és hagyjuk, hogy a saját ütemében lecsöpöghessen.(Több óra is lehet ez a folyamat, úgyhogy érdemes részletekben hozzáönteni a gyümölcshúst, és addig mást csinálni! :-))

Ne nyomkodjuk (bár ezt nem nagyon állja meg az ember, pedig akkor zavaros lehet a lé).

Amikor lecsöpögött, keverjünk a gyümölcsléhez literenként 90 dkg cukrot és egy kiskanál citromsavat.

Tegyük ismét félre, amíg a cukor teljesen feloldódik benne. (Ez is eltarthat egy ideig, olykor érdemes megkeverni).

Töltsük tiszta üvegekbe, tetejére tegyünk alkoholba(pl. rum) mártott két réteg celofánt, a réteg közé szórjunk egy csipetnyi szalicilt, vagy  nátrium benzoát-ot.

Tipp: úgy is lehet, hogy kevés vízbe fololdunk fél kiskanál szalcilt, vagy tartósítót és abba mártjuk meg a celofánt.

Gumizzuk le és tegyük rá a kupakot is. (ha van)

A fenti mennyiségből kb.1,5 liter szörp lesz, a gyümölcs lédússágától függően.

Forró nyári éjszakák itala: kókuszos mojito

2014 július 29. | Szerző:

Nem elírás, hanem két kedvelt koktél fúziója. A Kubából eredő Mojito, a limonádé felnőtt verziója sok rajongót szerzett magának, bár bevallom én inkább Pina Colada rajongó vagyok. Most viszont nem tudtam ellenállni a kísértésnek és ötvöztem a kettőt!

Kóuszos mojito

Minden évszaknak megvan a maga jellegzetes itala, télen a forró csokira és puncsra vágyunk, nyáron limonádét, jeges teát és hűsítő koktélokat kortyolunk.

Nem mondanám, hogy profi koktélkészítő vagyok, a kóstolási repertoárom is elakadt a negyedik, vagy az ötödik-féle ital  után, mert a Pina Coláda mindent kiütött a nyeregből. A Mojito viszont benne van az ötben, ráadásul mindenféle spéci bármixeres kütyük és szirupok nélkül is könnyen el lehet készíteni, és ki gondolta volna, hogy a kókusz is ilyen jól megy hozzá?

Kókuszos mojito

Hozzávalók:

  • fél lime leve
  • 2-3 evőkanál porcukor
  • 60 ml kókusztej
  • 4-6 mentalevél
  • 60 ml fehér rum
  • 2 löttyintésnyi szódavíz
  • 5-6 jégkocka (vagy több)

 

kókuszos mojito2

  1. Facsarjuk ki egy fél lime levét, adjuk hozzá a cukrot és keverjük össze. Öntsük fel kókusztejjel és tejhabosítóval habosítsuk.
  2. Ha nincs ilyenünk, zárható edényben/shakerben rázzuk jól össze, de akkor már néhány jégkockát is mellédobhatunk.
  3. A mentalevelet tegyük a jégre és törjük, zúzzuk kissé össze (mondjuk egy fakanél levével, a zúzás hatására a menta aromája jobban érződik majd! 🙂 és öntsük a kókuszos alapra.
  4. Adjuk hozzá a rumot és egy két löttyintés (tényleg nem kell sok bele) szódavizet.

Egészségünkre!

Ha még sosem csináltál mojitot érdemes megnézni a klasszikus változatot, sokat lehet tanulni ebből a videóból. Én a kókusztej habosítása miatt kicsit más sorrendben dolgoztam.

Nyári ízorgia: erdei gyümölcsös limonádé

2014 június 22. | Szerző:

Lehet-e izgalmasabb egy ital annál, mint amibe a nyár legfinomabb gyümölcsei is benne vannak? Málna, ribizli rikítóan piroslanak a piacon, és már megjelent az áfonya is, hogy még izgalmasabbá tegye az ízeket. Ha közvélemény kutatást csinálnánk, hogy mi a legjobb hűsítő ital, a limonádé bizonyára előkelő helyen szerepelne, főleg a hölgyek között!

nyári hűsítő limonádé

nyári hűsítő limonádé

Idén nyáron nagy limonádégyártó lettem, akár a Rómain is árulhatnám olyan finomak. Eddig csak klasszikusokat készítettem, narancsos-citromos, gyömbéres, levendulás, rózsavizes, bodzás, alkalmanként, idén viszont a gyümölcsösök mennek, nagy üzembe.

Nincs mit tenni, a tökéletes limonádéhoz cukorszirup kell, ezt be kellett látnom,  és nem szabad ezt a folyamatot kispórolni: ehhez egy bögre cukrot, másfél bögre vizzel felforralok és félreteszem hűlni. Hűtőben napokig eláll, úgyhogy bármikor előkapható.

A gyümölcsöket felöntjük kevés vizzel, fakanállal összenyomkodhatjuk és állni hagyjuk. Egy idő után leszűrjük, hozzáadjuk a sziruphoz. Felöntjük ásványvízzel, és citromlével. Most nem került  sok citrom bele, de épp elég volt, hogy finom legyen Kész is. Imádnivaló!

Erdei gyümölcsös limonádé

(málnás-ribizlis-áfonyás)

 

Hozzávalók:

  • 1,5 bögre málna, 1/2 bögre ribizli, kb 10 szem áfonya,
  • 1 citrom leve
  •  1 liter ásványvíz
  • 1 bögre cukor, 1,5 víz a sziruphoz

házi limonádé málnával, ribizlivel, áfonyával

házi limonádé málnával, ribizlivel, áfonyával

 

A sziruphoz forraljuk fel a vizet a cukorral, amíg a cukor teljesen felolvad. Túl sokáig azonban ne főzzük, nem kell sűrűnek lenni, mert akkor olyan sűrű és kemény lehet az állaga, hogy a kanál megáll benne….(nekem elhihetitek, jártam már így…)Töltsük üvegbe és felhasználásig tegyük hűtőbe.

A gyümölcsöket öntsük fel egy bögre vízzel, fakanállal törjük-nyomkodjuk össze és hagyjuk így állni egy ideig. A málnától még több levet ereszt. Majd szitán passzírozzuk át.

Öntsük egy nagy kancsóba a szirupot, a gyümölcslevet, facsarjuk bele a citrom(ok) levét (ízlés szerint) és öntsük fel szénsavmentes ásványvízzel.

limonádé1

 

Címkék: ,

Mihez kezdjünk egy darab avokádóval?

2014 február 25. | Szerző:

…főleg ha már unjuk a guacamolét? Merthogy legtöbbször ez a fűszeres kence készül belőle.

CsokisAvokádós2

 

Az avokadó jobb sorsra lenne érdemes, mint ahogyan én bánok vele, mert nagyon egészséges. Ritkán veszem, csak ha jó árban van. Vagyis ritkán. Azután napokig pihen a konyhapulton, hogy puhuljon, majd bekerül a hűtőbe, hogy aztán itt végleg a felejtés homályába kerüljön. Fonnyadjon, barnuljon, majd hetek múlva kidobásra kerül. Nemrég belefutottam egy 150 Ft-os példányba,  jött a Konyhapult-állomás, majd a Hűtő, de még idejében észbekaptam és isteni energiaturmix készült belőle, datolyával, banánnal, kakaóval és joghurttal kiegészítve.

 

Kakaós avokádó turmix, banánnal, datolyával

 

CsokisavokádósTurmixok 1

Hozzávalók: 1 érett hűtőből kivett banán, kb. 10 szem kimagozott datolya, 1 dl joghurt, 2 kiskanál kakaópor, fél avokádó húsa.

A banánt, az avokádót, a kimagozott datolyát szeleteljük fel és a kakaóporral, joghurttal turmixoljuk össze.

Gasztroutazás Tihanyba és 7 levendulás recept!

2013 június 20. | Szerző:

levendulaseperlek

Miért is álmodoznánk Provence-ról, ha nekünk is van olyan csodálatos levendula mezőnk, amelynek látványa és a környéket belengő illatfelhő lenyűgözi az arra járókat!

IMG_0241

Gyerekkoromban sokat nyaraltam Füred környékén, ilyenkor mindig felkerestük a Tihanyi-félszigetet is, de valahogy az ott termesztett levendula, csak az utóbbi években mászott bele a tudatomba. Pedig a levendula évszázadok óta fontos és kiemelt szerepet játszik Tihany életében, a jelképévé is vált. Termesztésének és feldolgozásának jeles hagyományai vannak. Szóval Tihanyt még a tulsú partról is érdemes felkeresni (még akkor is, ha a palacsintát és a lángost néhány helyen pofátlanul magas áron kínálják), szombatonként biopiac, kézműves kirakodovásár pedig egész nyáron.

IMG_0218

Most viszont Levendula! Június 21-tól 23-ig tart a Tihanyi Levendula Fesztivál. Lesz népművészeti kirakodóvásár, kézműves játszóház,, ahol elsősorban a levendula feldolgozásának különböző módjai ismerhetők meg. A Fesztivál fénypontja a levendula-aratás, amely során bárki kipróbálhatja ezt a munkát is. Minden, ami levendula: tájékoztatás a tihanyi levendulatermesztésről, lepárlás, ajándékkészítés. (Levendula Ház Látogatóközpontban., ez utóbbi július 5-ig tart)

 

IMG_0223

levendulaház

IMG_0224

 

Mi készülhet levendulából?

 

Levendulás eperlekvár

levendulaseperlek

Hozzávalók:

  • 900 g eper,
  • 400 g 2:1 befőzőcukor,
  • 10 dkg levendulás porcukor,
  • 1-2 levendulaág

1./ Az epret mossuk meg, keverjük össze a kétféle cukorral és a levendula ággal egy éjszakán át érleljük.
2./ Másnap vegyük ki belőle a levendula ágat és forraljuk össze a cukros epret. A keletkezett habot kanalazzuk le róla.
3./ Botmixerrel pürésítsük (érdemes néhány épp darabot meghagyni).
4./ Amikor már sűrű, akkor töltsük sterilizált üvegekbe.

 Levendulás porcukor

Levporcukor

Daráljunk  össze 2 evőkanál szárított levendulát kb. 2/3 bögre kristálycukorral.

Limonádé (klikk a receptért)

akkor, ha nincs levendulaszirupod

levendulasz

vagy

Levendulaszirup (szörphöz, limonádéhoz) (klikk a receptért)

 

Levendulaszirup2

Levendulazselé (klikk a receptért)

 

Levendulazselé

Levendulazselé

Sütemények

(Legújabb kedvenceim.)

Levendula szederrel:

Fehércsokislevendula3

Levendula cseresznyével (vagy meggyel):

Levendulásgyüm2

Meggypálinka és fűszeres marhapofa kolbász, avagy csütörtökön nyit a Budapesti Pálinkafesztivál

2013 május 15. | Szerző:

Budapesti Pálinkafesztivál

Budapesti Pálinkafesztivál

Nem vagyok ugyan nagy pálinkás, de azért az újdonságokra mindig kíváncsi vagyok! A gasztro eseményeket pedig különösen kedvelem.  És, ha olyanokat hallok, hogy ez az év a meggy éve, (vagyis lesz meggypálinka), gorumetlikőr 27 gyógynövényből, birsalma és bodzapálinka limitált mennyiségben, akkor ott a helyem! Holnap nyit ugyanis a Budapesti Pálinkafesztivál, a készülődés már megkezdődött az Erzsébet téren.

Ez az év a meggy éve lesz ugyan, de több mint 400 párlat közül válogathatunk majd a fesztiválon és bemutatják a medvehagymás-pálinkás bonbont vagy a meggylekvárban sült fűszeres marhapofa-kolbászt,  az extrém ízek szerelmeseinek a Lady Levender Csokoládé Manufaktúra  medvehagyma- és répapárlattal töltött bonbonnal kedveskedik.

A meggy éve alkalmából a „Meggy a gőzös…” névre keresztelt standnál többek között Meggylekvárban sült fűszeres marhapofa-kolbászt kóstolhatnak a fesztiválozók, amelyet meggymustárral és füstölt burgonyapürével tálal a Nu Bistro séfje, Fülepi Kálmán.

PFESZT2013_vegekep_1920x1080(1)

 

 

CafeblogVIP Tag


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!