Nyári koktél: szedres mojito

2017 július 14. | Szerző:

Forró, nyári esték slágere lehet ez a gyümölcsös koktél. Ízlés szerint rum, citromlé, kevés levél bazsalikom és sok, sok szeder. Mindössze ennyi, ennek a hűsítő italnak a titka. A gyerekbarát verzióban pedig csak a rumot kell kihagyni és kész a szedres limonádé.

Nem vagyok egy nagy koktélos, általában a pina colada számomra a kezdet és a vég, de olyan csábitó most a piacon fekete szeder, valamit kellett belőle kezdenem, amíg még van!

 

Fekete szedres mojito

Hozzávalók:

 

1 kis doboz szeder

1/2 bögre cukor

1/2 bögre víz

kb. 2 dl citromlé

2-3 kupaknyi rum

friss szeder, jég és citromkarika a díszítéshez

 

A cukorból, vízből szirupot főzünk, amíg hűl néhány levél friss bazsalikomot is adjunk hozzá.

A kancsó aljára szórjuk a friss szedret és finoman törjük meg. Öntsük rá a kifacsart citromlevet, a szirup felét (később mehet bele még több is, ha szükséges) ízlés szerint rumot és adjunk hozzá 2-3 deci hideg vizet.

Hűtsük be jól és díszítsük friss szederrel, citromkarikával.

 
Címkék: , ,

Kardamomos, mandulás latte (vegán)

2015 december 11. | Szerző:

A reggeli rituálém része egy bögre tejeskávé elfogyasztása. Ha egészségtudatosabb korszakomat élem, vagy ha épp göthösebb vagyok és a krákogós torkomnak nem tesz jót a tej, akkor lecserélem mandula-, kókusz-, vagy rizstejre. Mint most. A klasszikus tejeskávé alternatívája.

mandulatejeskardamomoslatte1

Került még bele kardamom, az arab és az indiai konyha egyik kedvenc fűszere. Mivel melegítő energiájú étel kifejezetten jól esik hűvösebb időben. Csillapítja a köhögést, rossz emésztésre pedig rendkívül jótékony hatású. Sajnos mag formában nem volt itthon, bár úgy erőteljesebb a hatása és az aromája), így por formájában került a kávéba.

Kardamomos, mandulás latte

Hozzávalók:

1/2 bögre mandulatej

1/4 kiskanál őrölt kardamom (vagy 1 egész zöld kardamom mag)

2 kiskanál juharszirup

1/2 bögre főzött kávé

mandulatejeskardamomoslatte

Egy lábosban melegítsük össze a mandulatejet a kardamommal. Habosítsuk fel. (Ha kardamom magot használunk, azt habosításnál vegyük ki!)

Öntsük a pohárba a kávét, ízesítsük juharsziruppal, majd  öntsük fel a habos, kardamomos mandulatejjel.

kardamomosmandulaslatte

Címkék: , , , ,

Fehércsoki likőr

2007 december 20. | Szerző:

 

Még amikor volt időm a romantikus álmodozásra, akkor úgy képzeltem el, hogy hátralevő életemet Provance-ban fogom tölteni, lesz egy hatalmas illatos gyógynövénykertem és likőröket fogok gyártani. És eből meggazdagodni. Úgyhogy gyűjtöttem a recepteket, kutattam a szakanyagot és gyártottam a fahéjas, kakukkfüves, diós, vaníliás, mandarinos stb likőröket.

Aztán ahogy ez egy kosnál lenni szokott egyszer ez is elmúlt.

Most már csak karácsony és húsvét környékén bújok megint a likőrkészítő szerepébe.

 A fehércsoki likőr ötlete egy fórumról(talán nlc-s) származik, amit aztán átdolgoztam a jól bevált tojáslikőr receptemre. De mivel enyhe nyers tojás fóbiában szenvedek, amin még az sem segít, hogy szalmonella ellen kezelt tojást használok, és hogy a 96%-os alkohol mindent sterilizál, úgyhogy az alkohol hozzákeverése előtt még egy melegítésre vissszateszem a tűzre a folyékony masszát.
 

Fehércsoki likőr

Hozzávalók: 6 dl tejszín, 1 dl tej,

2 tábla(2x100g) fehércsoki,

4 tojás sárgája, 25 dkg porcukor,

1 kiskanál vaníliás cukor,

1,5-2 dl 96 %-os alkohol(gyógyszertári)

(kevesebb alkoholtartalmúból több is mehet, max 2,5 dl).

 
A tejszínt, a tejet és a fehércsokit együtt fölforralom, majd félreteszem hűlni.Közben a gépi habverővel krémesre keverem a tojások sárgáját a porcukorral és hozzáöntöm a langyos fehércsokis tejszínt. Visszateszem a tűzre egy kicsit sűrüsödni, melegedni, de forralni már nem szabad.
 Amikor kihűlt belekeverem az alkoholt. Üvegbe töltöm és hűtőbe tárolom.

Megjegyzés: az eredeti verzió szerint a kihűlt tejszínt össze kell keverni a cukros tojással és belecsorgatni az alkoholt.

Címkék: ,
CafeblogVIP Tag


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!