Tavaszi csicseriborsós kence szendvicsre

2016 március 8. | Szerző:

Böjti szelek fújdogálnak, ez nálam húsmegvonást  jelent. Első felindulásomban gondoltam mellőzöm a fehér lisztet és a tejet is, de a gondolatot egy felbontott kókusztejes dobozon kívül más tett már nem követte. Maradt a húsmentesség, pontosabban ment a hús,  jött a tofu, tempeh és zöldséges fasírtok, indiai raguk világa.

Tavaszikrem1Ebben a szendvicskrémben sok kedvencem fért bele: sárgarépa, csicseriborsó, medvehagyma, élesztőpehely, kicsi majonézzel összefogva, babpürével gazdagítva.

Tavaszikrem2

Hozzávalók:

1 konzerv csicseriborsó, ½ konzerv fehér bab, 1 sárgarépa, lereszelve, néhány szál medvehagyma, 1 mokkáskanál citromlé, 2-3 evőkanál majonéz, 1 kiskanál élesztőpehely, ¼ kiskanál só

Szendvicshez:szeletelt kenyér, krém, jégsaláta/fejes saláta/vegyes saláta

Öntsük le a vizet a könzerv csicseriborsóról és babról majd törjük durvára.  Adjuk hozzá a lereszelt sárgarépát, a  apróra vágott medvehagymát. Keverjük bele a majonézt, az élesztőpehelyt és fűszerezzük citromlével, sóval. Dolgozzuk össze a krémet. Rövid időre tegyük hűtőbe.

 

Villámebéd: egylábasos zöldséges tészta

2015 november 4. | Szerző:

Idő hiányában és persze kényelmi szempontokból is, mostanában rákaptunk az egylábasos tésztákra. A “one pan pasta” tökéletes találmány, mert a száraz tésztától kezdve minden egy helyen, egy lábosban fő meg. Legutóbb is ez történt, ment bele egy kis padlizsán, paradicsomszósz, bébi spenót, szójagranulátum és hagyma. Remek a maradékok feldolgozására, illetve a mosogatás megúszására is.

Egylábasos tészta

A legnehezebb talán a tészta – víz arányának eltalálása, itt kb. 200 g fusilli tésztához került 3 bögrényi (kb. 6-7 dl ) víz, annyi, amennyi egy kicsit még befedi. Múltkor viszont spagettivel nagyon mellényúltam, mert túl sokat tettem bele a tésztából, meg a vízből is és több helyen össze is ragadt.

 

egytltészta3

Padlizsános, spenótos tészta

one pan pasta

Hozzávalók:

200 g fusilli

1 csomag bébi spenót

1 kisebb padlizsán, vagy egy nagyobbnak a fele

1 maréknyi szójagranulátum

1 maréknyi vörös lencse

1 lila hagyma

1 dl paradicsomszósz

7 dl víz

1 bio zöldségleve kocka

15 dkg reszelt sajt (trappista, gouda stb.)

Daraboljuk fel a zöldségeket és tegyük egy lábosba a sajt kivételével az összes hozzávalót. A sajtból elég egy jó nagy maroknyi most, a többit, majd tálalásnál tegyük rá. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi még ellepi, takarjuk be fedővel és kezdjük főzni a tésztát. Időnként kevergessük át és főzzük, amíg a tészta magába szívja a levet és megpuhul.

egytáltészt

Húsmentesen: Görögös csicseriborsó ragu, töltött gombával

2015 szeptember 16. | Szerző:

Isteni őszi ragu olyan napokra, amikor az ember húsmegvonást tart. Csicseriborsó, cukkini, juhtúróval töltött gomba és köles.

csicseriborsoragu,gombaval

Nyáron rengeteg húst fogyasztottunk, mivel a gyerekek leginkább húst hússal voltak hajlandók enni,  én meg a nagy melegben nem szívesen főztem volna többféle ételt. Most viszont élvezkedem az iskolai, óvodai étkeztetés nyújtotta lehetőségekkel és pár napos betegállományomban kedvemre kényeztetem magam ilyen húsmentes finomsággal. És milyen jól tud esni ez a csicseriborsós, cukkinis ragu és a juhtúrós gombát is imádom, mert azért e nélkül meg nem lenne elég laktató.

Csicseriborsó ragu görögösen, juhtúróval töltött gombával

 

Hozzávalók: 1 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 cukkini, kockára vágva, 100 g csicseriborsó konzerv, 3 evőkanál paradicsomszósz, 1 kiskanál barna cukor, 1 kiskanál szárított oregánó, 1/4 kiskanál szárított kakukkfű és bazsalikom

4 nagyobb gomba, 100 g juhtúró, 1 kiskanál tejföl, fél kiskanál szárított oregánó

főtt köles

 

csicseriborsoragu,gombaval1

 

Egy  serpenyőben forrósítsuk fel az olajat és dinszteljük meg rajt az apróra vágott hagymát. Adjuk hozzá a  cukkinit, pirítsuk kissé, keverjük hozzá a paradicsomszószt, majd öntsünk hozzá kevés vizet és hagyjuk párolódni. Fűszerezzük sóval, oregánóval, kakukkfűvel, bazsalikommal.

Főzzük közepes láng felett 8-10 percig. majd adjuk hozzá a gombát. Ekkor sózzuk, borsozzuk. Pirítsuk, főzzük további 5 percig, majd öntsük hozzá a paradicsomlevet és a vizet. Először kevesebb mennyiséget a megadottnál, hogy a végén tudjuk hígítani a ragut, ha szükséges. Keverjünk bele kevés cukrot és a csicseriborsót is tegyük a raguba.  Főzzük további 5-10 percig, majd zárjuk el alatta a gázt.

Keverjük össze a juhtúrót tejföllel és a fűszerekkel, a gombafejeket tisztítsuk meg és kanalazzuk bele a krémet. Forró sütőben süssük kb. 15-20 percig. Körete főtt köles volt.

Húsmentes hétköznapok és egy gyors túlélő recept

2015 április 9. | Szerző:

Spenótos csicseriborsó raguval…

Semmi kétség flexitáriánus lettem, mert a húsvét előtti böjtben szinte teljesen leszoktam a húsevésről! Hétköznap tartom is magam a húselvonáshoz, hétvégén ha megkívánom akkor majd eszek.  Ez elvileg így lesz az ünnep elmúltával is és amint elfogy a húsvéti sonka utolsó maradéka becs. szóra tényleg visszatérek ehhez az elhatározásomhoz.

De a húsmentes hétköznapok nem olyan egyszerűek, mint azt sokszor gondolná az ember. Hétfőn és kedden kitart a hétvégi előfőzés, de szerdára elfogy a muníció, nincs ihlet és jön a verkli, a délutáni körút az iskola és a bölcsöde között, majd haza, leckeírás és gyakorlás, bevásárlás egyedül, ha megjön a Zuram, majd vacsora a családnak, fürdetés, altatás és már elmúlt 8 óra, hát kinek van kedve ilyenkor  tofuburgerrel, hozzáillő körettel és vega majonézzel pepecselni. Másnap jön a túlélés…Kifőzde? Kínai? (csak ne megint tofu…), szendvics, saláta…? Majd előkerülnek az online ételrendelők, de amikor 790 Ft lenne egy spenót főzelék, sült mozzarellával, vagy 800-900 egy indiai egytál, akkor megint visszazökkenek az alkotásba.

 

csicsrispenot1

Hát akkor nézzünk valami egyszerűt a hétköznapokra. Egy spanyolos vega étel adaptációja: csicseriborsó és spenót, kis curryvel megbolondítva, isteni ragu. Elkészítése 15-20percerc. Hétköznap ideális. De én konzerv csicseriborsóval dolgozom.

Spenótos csicseriborsó ragu

 

olaj
1 fej vöröshagyma
1 púpos kiskanál curry-por
15 dkg spenót (friss, és lehet több is)
½ csésze víz (125 ml)
1 konzerv csicseriborsó
2-3 evőkanál lecsó (nyári eltevésből, de kiválthatja 1-1 paradicsom és TV-paprika)

 

 

csicserispenótos1

Kevés olajon pirítsuk meg a hagymát. Öntsük le a csicseriborsó-konzerv levét, majd adjuk a csicseriborsót a hagymához. Fűszerezzük curryporral és keverjük bele a lecsót. Fakanállal forgassuk össze.Öntsük fel kb. fél pohár vízzel.

Tisztítsuk meg a spenótleveleket, a hosszabb szárát vágjuk le, a leveleket fel is darabolhatjuk, de a gőz hatására úgy is összeesik. Dobjuk a spenót leveleket a ragura. Főzzük kb. 5 percig, ez alatt a spenót is megpárolódik, megfonnyad.

Nagyon finom ragu, isteni pita kenyérrel, vagy tortilla darabkákkal kitunkolni.

Energiadús, pénztárcakímélő reggeli: Kéksajtos polenta, sült paradicsommal

2014 szeptember 1. | Szerző:

Percek alatt elkészül, olcsó, energiát adó és remekül variálható? Mi ez? Egy klasszikus fogás, a polenta, vagy magyarosabban puliszka. Ez úton lágyan elkészítve, kissé vegásan sült bazsalikomos paradicsommal és tofuval. Igazán remek energia dús napindító!

 

Kéksajtos polenta

Kéksajtos polenta

 

A régi idők embere, – főleg a vidéken élők – a reggelit nem sunnyogta úgy el, mint mi. A fizikai munka jó erőnlétet követelt, ezért energiadús ételekkel táplálkoztak, mint a burgonya, szalonna, kenyér és kukorica.

Mondjuk egy kis zsírjában megpörkölt szalonnát, csíkokra vágott, fonnyasztott lila hagymával én is el tudnék képzelni a tetejére, nyelek is nagyokat, ahogy leírom, hacsak nem közelítenék most táplálkozásomban megint a makrobiotikához. Ezért van a tofu is. A kéksajt meg amolyan ifjúkori botlás, úgyhogy emiatt nem is tudom besorolni majd a makrobiotikus receptjeim közé, viszont ad egyfajta karaktert az ételnek.

Kukorica lisztből, kukorica darából készül, bőséges vízzel felfőzve, mint a kását. Lehet lágyabb, de meg is dermeszthetjük. Majd felvágjuk, kisütjük, vagy grillezzük.

 

Kéksajtos polenta sült paradicsommal és tofuval

 

Kéksajtos Polenta2

 

 Hozzávalók:

  • 1 bögre kukorica dara – 3 bögre víz
  • néhány szem paradicsom, felszeletelve
  • 1 kiskanál szárított bazsalikom
  • 1-2 evőkanál olíva olaj
  • só (csipetnyi)
  •   5 dkg kék sajt/márvány sajt

Forraljuk fel a vizet és szórjuk bele a polentát. Sózzuk. Csökkentsük a hőfokot és habverővel (kézi) keverjük át.Fedjük le és főzzük puhára, kb. 5 percenként átkeverve, nehogy az aljára  ragadjon.

Közben melegítsük elő a sütőt. Sütőpapírral fedett tepsire tegyük a paradicsom szeleteket, és szórjuk meg bazsalikommal, kevés sóval és locsoljuk meg vékonyan olíva olajjal kb. 20 percig.

Amikor a polenta/puliszka megduzzadt és elkezd puffogni, keverjük bele a kéksajtot. Tálaljuk a sült paradicsommal és tofuval. A tofu így is készülhet, mint itt.
A tofus raguhoz:

  • 1 kisebb fej vörös hagyma
  • 200 g tofu
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 kiskanál növényi olaj (Ré, vagy szezám)

A tofut vágjuk kockára  és locsoljuk meg szójaszósszal. Az olajon pirítsuk meg a felszeletelt hagymát és a tofu kockákat.

Kéksajtos polenta

Mediterrán hummusz: csicserikrém aszalt paradicsommal, kapribogyóval

2014 április 28. | Szerző:

Valamiért a klasszikus hummusz nem vált kedvencemmé, hiányoltam belőle a pikáns ízeket. Most viszont feltunningoltam egy kis maradék aszalt paradicsommal, kapribogyóval és isteni tunkolós fogás lett belőle.

Mediterrán hummusz

Mediterrán hummusz

A csicseriborsókrém alapja maga a csicseriborsó (a legjobb, ha konzerv, mert nem kell órákon át főzni), olíva olaj, tahini (szezémkrém) és citromlé. Kerül még bele némi fokhagyma és fűszerek. Ez lehet római kömény, koriander, pirospaprika…stb. Én most ezeket a fűszereket mellőztem és aszalt paradicsommal, kapribogyóval gazdagítottam.

Mediterrán humusz

Hozzávalók:

  • 1 konzerv csicseriborsó
  • kb. 130 ml olíva olaj
  • 1 kiskanál tahini
  • fél citrom leve
  • 4 aszalt paradicsom
  • 1 kiskanál kapribogyó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • csipetnyi só

Öntsük le a levet a csicseriborsóról és az összes hozzávalóval együtt turmixoljuk össze.

Az olaj mennyisége ízlés szerint változhat. Ennyi azért kell bele, hogy ne legyen száraz, de egy-két löttyintésnyit lehet még hozzáadni.

Beindult a görög szezon! (Πρασόρυζο με τραχανά)

2013 március 14. | Szerző:

Póréhagymás tarhonya (görög)

 

Az első napsütés meghozta a kedvem a görögös főzőcskézéshez. Aki régóta olvassa a blogom, tudja rólam, hogy nagy görög rajongó vagyok (szigetek, konyha, stb), bár mostanában ezt az irányt kicsit hanyagoltam. (További görög receptek itt!)

Legújabb kedvencünk lett a póréhagymás tarhonya, önmagában egytálételnek és hús mellé köretnek is finom. Könnyű elkészíteni, üde, friss, szinte feltölt energiával.(Hát tarhonyáért még sosem lelkendeztem így, bár a magyaros tarhonyás húst is szeretem!)

Póréhagymás tarhonya (Πρασόρυζο  με τραχανά)

Hozzávalók: 1 nagy szál póréhagyma, szeletelve,  200 g tarhonya, 450 g. konzerv hámozott paradicsom,  1 csokor kapor,  2 babérlevél, 1 kiskanál oregáno, csipetnyi só, olívaolaj

 

Egy nagyobb serpenyőben, kevés olajon pároljuk meg a nagyobb darabokra vágott póréhagymát. Amikor puhul adjuk hozzá a paradicsomkonzervet és a fűszereket. Adjuk hozzá a tarhonyát és öntsük fel kb 1,5 deci vízzel. Lefedve főzzük addig, míg a tarhonya megpuhul.

Ha a tarhony nagyon magába sz locsolhatívná, locsolhatunk hozzá még egy kevés meleg vizet. Ha autentikusan görögösen akarjuk elkészíteni, legvégül szórjuk meg fél-egy csokor kaporral (ízlés szerint) és tálaljuk melegen. A zuramnak  jobban ízlik nélküle, úgyhogy most ez elemaradt.

Szeretnél egy különleges ajándékot adni karácsonyra?

2012 december 18. | Szerző:

Persze, csak akkor, ha érdekli az illetőt a gasztronómia. Megjelent néhány remek könyv most a télen, ebből ajánlanék!

Az én kívánságlistámon idén két könyv állt (hátha Jézuska olvassa):

1.) Hémangi Dévi Dászi:Izek, imák, India
2.) River Cottage minden napra (imádom a fickót!)

…..Aztán Mikulás környékén csöngetett a postás és megérkezett Hémangi könyve. Együltő helyemben végig lapoztam, gyorsolvasással a bevezetőt és néhány izgalmasnak tűnő recepteket átolvastam. Majd a következő napokban újra és újra olvastam és olvastam és főztem is belőle.

Hémangi Dévi Dászi nagymamájától tanulta a főzés alapjait, rengeteg egyszerű, ám ízletes étel elkészítését. Közel húsz éve vegetáriánus, sokáig élt a somogyvámosi Krisna-völgyben, Közép-Európa egyik legnagyobb ökofalujában. Rendszeresen írja a Vegavarázs blogot, főzőtanfolyamokat tart és nemrég megjelent harmadik szakácskönyve, Ízek, imák, India címmel.

Praktikus könyv, alapos (már amennyire ez az adott oldalszámban ez lehetséges, persze),  remek receptekkel. Szabdzsik a kedvenceim, de nagy reményeket fűzök az édességekhez is!

A 108.hu oldalán most a karácsonyi vásárlásához kedvezmények is társulnak, szerintem még nem késő innen beszerezni. Végü lis egy jó kis indiai receptgyűjtemény minden háztartásban elkél, nem de?

Ázsia-fúzió

2012 november 22. | Szerző:

Néhány napja ismét nem eszem húst. Akik ismernek, tudják, hogy ilyenkor a makrobiotika, és/vagy az indiai konyha felé nyúlok.

(A makrobiotikusok most ne olvassák tovább.)

Maradtam az ázsiai földrészen, így a gombás táskát, amit az a kényszerhelyzet szült, hogy fel kellett már használnom a friss leveles tésztámat, szilva-körte csatnival és kínai jellegű zelleres rizstészta salátával tálaltam. Na ezt nevezem én fúziónak….de lehet, hogy kulináris káosz?

 

Gombás táska

Fél fej lila hagyma kevés olajon dinsztelve, 4 nagyobb darab csiperke gomba, feldarabolva, hagymára dobva, együtt párolva. Kevés fehérbort öntöttem alá  és oregánóval, csipetnyi sóval fűszereztem.

A tésztát kiterítettem 3 x 4 kockát vágtam belőle. Egy kanálnyi tölteléket az egyik sarkába halmoztam, felvert tojással bekentem a kockák széleit és a tésztát ráhajtottam. Így lett háromszög alakú. Tetejét is bekentem tojással és forró sütőben 15 percig sütöttem.

 

Kínai zelleres rizstészta saláta

A rizstészta előnye, hogy nem kell főzni, csak forró vízben áztatni, puhulásig.

Gyufaszálnyi méretre felvágtam 2 szál angol zellert(szárzellert) és a víztől lecsöpögtetett tésztához adtam. Lelocsoltam a szósszal.

Szósz: 1 kiskanál cukor, 1 dl hideg víz, 1 kiskanál rizsecet, néhány csepp szójaszósz.

 

Szilva-körte csatni

A nyár eleji befőzésemből való. Receptjét majd hamarosan felteszem!

Sült répagombócok fűszeres paradicsomszószban

2010 január 18. | Szerző:

Egy Vegafood-os rendelésen kostolam először sült répagombócot valami isteni fűszeres paradicsomszósszal és köleskásával.
Odahaza már másnap nekiálltam kísérletezni, hogy visszaköszönjön az az ízvilág.
Kiindulásnak csicseriborsó-fasírt alapot készítettem, ebbe reszeltem a sárgarépát, amit előzőleg megpároltam. A szószhoz csonsz-al indítotam, amihez hozzáadtam a  fűszereket és a paradicsomszószt.

A csonsz az indiai konyha egyik alapja. Néhány fűszert forró ghee-ben megpörkölnek, így jobban érvényesül az aromája.
Először a szemes, egész fűszereket, mert azok lassabban engedik ki ízüket ( pl. egész kömények, egész bors, babérlevél stb,), utána jöhetnek a nyers fűszerek (chili, reszelt gyömbér), majd a porfűszerek.  Ezek után már csak pár másodperces pirítás megengedett.

Répás csiseriborsófasírt
Hozzávalók:

  • 20 -25 dkg konzerv csicseriborsó,
  • 1 nagyobb sárgarépa lereszelve,
  • 1 kis fej hagyma apróra vágva,
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma,
  • Fél csokor  apróra vágott petrezselyem,
  • Fél kiskanál római kömény,
  • Fél kiskanál őrölt koriander,
  • 1/2 kiskanál sütőpor,
  • só,
  • fűszerpaprika,
  • 1-2 evőkanál kukoricaliszt.

A csicseriborsót szűrd le, add hozz a sót, borsot, friss, apróra vágott petrezselymet és botturmix segítségével pépesítsd.
A felaprított hagymát pirítsd  meg és szórd rá a lereszel sárgarépát. Picit párold át, majd keverd össze a csicseris masszával. Fűszerezd ízlés szerint köménnyel, korianderrel, és fűszerpaprikával.
Keverj bele egy-két evőkanál kukoricalisztet. Dolgozd össze, majd formázz belőle diónyi méretű labdákat. Tedd jénai tálba és forró sütőben 25-30 perc alatt süsd készre.
 
Fűszeres paradicsommártás
A csonszhoz:

  • 2 evőkanál olaj,
  • 1 evőkanál reszelt gyömbér,
  • Fél kiskanál korinder
  • Fél kiskanál kömény

Továbbá:

  • 2 evőkanál kókuszreszelék,
  • Csipetnyi őrölt fahéj,
  • 1 kiskanál garam masala
  • 2 evőkanál bio paradicsompüré,
  • 1 kiskanál barnacukor
  • 2 kiskanál joghurt.

A csonsz-hoz hevísd fel az olajat és dobd bele a köményt, amikor barnul add hozzá a gyömbért és a koriandert. Úgy 30 másodperces pirítás után tedd hozzá a kókuszreszeléket, majd az őrölt fűszereket,  a fahéjat és a garam masalát. Pirítsd 2-3 másodpercig, majd keverd bele a paradicsompürét.
Add hozzá a barnacukrot és öntsd fel 1,5 dl vízzel. Forrald össze legvégül sűrítsd be a joghurttal.
A répagombócokat öntsd  le ezzel a mártással.

CafeblogVIP Tag


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!