Húsmentesen: Görögös csicseriborsó ragu, töltött gombával

2015 szeptember 16. | Szerző:

Isteni őszi ragu olyan napokra, amikor az ember húsmegvonást tart. Csicseriborsó, cukkini, juhtúróval töltött gomba és köles.

csicseriborsoragu,gombaval

Nyáron rengeteg húst fogyasztottunk, mivel a gyerekek leginkább húst hússal voltak hajlandók enni,  én meg a nagy melegben nem szívesen főztem volna többféle ételt. Most viszont élvezkedem az iskolai, óvodai étkeztetés nyújtotta lehetőségekkel és pár napos betegállományomban kedvemre kényeztetem magam ilyen húsmentes finomsággal. És milyen jól tud esni ez a csicseriborsós, cukkinis ragu és a juhtúrós gombát is imádom, mert azért e nélkül meg nem lenne elég laktató.

Csicseriborsó ragu görögösen, juhtúróval töltött gombával

 

Hozzávalók: 1 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 cukkini, kockára vágva, 100 g csicseriborsó konzerv, 3 evőkanál paradicsomszósz, 1 kiskanál barna cukor, 1 kiskanál szárított oregánó, 1/4 kiskanál szárított kakukkfű és bazsalikom

4 nagyobb gomba, 100 g juhtúró, 1 kiskanál tejföl, fél kiskanál szárított oregánó

főtt köles

 

csicseriborsoragu,gombaval1

 

Egy  serpenyőben forrósítsuk fel az olajat és dinszteljük meg rajt az apróra vágott hagymát. Adjuk hozzá a  cukkinit, pirítsuk kissé, keverjük hozzá a paradicsomszószt, majd öntsünk hozzá kevés vizet és hagyjuk párolódni. Fűszerezzük sóval, oregánóval, kakukkfűvel, bazsalikommal.

Főzzük közepes láng felett 8-10 percig. majd adjuk hozzá a gombát. Ekkor sózzuk, borsozzuk. Pirítsuk, főzzük további 5 percig, majd öntsük hozzá a paradicsomlevet és a vizet. Először kevesebb mennyiséget a megadottnál, hogy a végén tudjuk hígítani a ragut, ha szükséges. Keverjünk bele kevés cukrot és a csicseriborsót is tegyük a raguba.  Főzzük további 5-10 percig, majd zárjuk el alatta a gázt.

Keverjük össze a juhtúrót tejföllel és a fűszerekkel, a gombafejeket tisztítsuk meg és kanalazzuk bele a krémet. Forró sütőben süssük kb. 15-20 percig. Körete főtt köles volt.

Lecsó görögösen (spetsofai)

2015 július 28. | Szerző:

Paprika, paradicsomszósz, kolbász. Ez a görög lecsó alapja, annyi eltéréssel az általunk jól ismert hazai változattól, hogy  nem TV paprika kerül bele, hanem kaliforniai (sárga, zöld, piros), vagy kápia. A végeredmény viszont ugyanolyan finom!

 

göröglecso4

Volt egy hét, amikor teleettem magam lecsóval, franciásan, görögösen, szerb és olasz stílusban készültek a fogások paprikával, olykor cukkinivel, padlizsánnal, de nem bántam, mert  olyan izgalmas más országok étlapját kóstolgatni. Az olasz (caponata) mellett a görög volt a kedvencem….

Görög lecsó

Hozzávalók: 1 zöld paprika (kalifornia), 2 piros paprika (kaliforniai vagy kápia), 1 fej vörös hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors, 2 dl jó minőségű paradicsomszósz, 1,5 dl vörösbor, 20 dkg lecsó kolbász, só, oregáno, 1-2 kanál
olíva olaj

A kolbászt vágjuk fel nagyobb darabokra. A hagymát daraboljuk fel, a paprikákat szeleteljük fel csíkokra.

Egy serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg a hagymát, fokhagymát, adjuk hozzá a paprikacsíkokat. Öntsük fel paradicsomszósszal és a vörösborral.

Főzzük, amíg a bor kissé elpárolog. Fűszerezzük sóval és oreganóval. Ekkor tegyük vissza a zöldséges szószba a kolbászdarabkákat és főzzük még 15-20 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak, és a szósz besűrűsödik.

Tálalhatjuk kuszkusszal, vagy főtt rizzsel.

göröglecso2

Görög spárgaleves (Sparangia soupa)

2015 június 9. | Szerző:

Nem éppen a spárga a görögök nemzeti eledele, és a görög konyha sem a levesei miatt véste be magát az utazók ízélményeibe, pedig leveseik könnyen elkészíthetőek, tartalmas, ízletes fogások.

Ilyen a Sparanga soupa, a házias spárga leves, ami nagyon jól feldolgozza a maradék zöldségeket is. Összeturmixolva egy mogyorónyi feta sajttal, pirított sonkacsíkkal a tetején remek fogás.

görögspárgaleves(sparangia)

 Régi elmaradásaimat igyekszem pótolni a görög ételek megkedveltetése terén, mert már tényleg régen volt valami görög a blogon, íme egy aktuális kedvenc…

 

Görög spárgaleves (Sparangia soupa)

Hozzávalók: 1 csomag fehér spárga, 2 kisebb burgonya, fél cukkini, 4-5 centis szárzeller, 1 szál újhagyma, 1 gerezd fokhagyma,só, bors, oregáno, kevés petrezselyemzöld, 1 kiskanálnyi feta sajt, 1 evőkanál olíva olaj

Feltétnek: 3-4 szelet bacon felcsíkozva, egy kiskanál olajon kisütve

görögspárgaleves

Zöldséghámozóval tisztítsuk meg a fehér spárgát, a szárából alulról kb. 2 centit törjünk le, ez kicsit fásabb rész, valaki simán beleteszi a levesbe, de én nem tettem bele. Szeleteljük nagyobb darabokra. A többi zöldséget is tisztítsuk meg (pl. krumpli, fokhagyma), daraboljuk fel (cukkini, zeller, hagyma) és az egészet a spárgával együtt egy kevés olajon pirítsuk meg. Öntsük fel kb. 1 liter (1-2 decivelt9bb) vízzel és főzzük a zöldségeket puhulásig.

Fűszerezzük és turmixoljuk össze. Dobjuk bele a fetasajtot is. Hagyjuk megolvadni.

Szalonna csíkokkal, pirított kenyérdarabokkal tálalhatjuk.

3 egyszerű reteksaláta a húsvéti sonka mellé

2015 április 3. | Szerző:

 

Három kedvenc receptem következik, egy makrobiotikus, egy görögös és egy klasszikus savanyúság. Sült húsok és most aktuálisan a főtt sonka mellé remek kísérő lehet a zsenge hónapos retekből készült dip, kence, saláta, vagy savanyúság, mert egyrészt nem engedi megkötni és lerakódni a zsírt, másrészt meg sokkal könnyebben csúszik vele bármilyen testesebb falat.

Korábban nem voltam nagy retek fogyasztó,  talán a jellegtelen íze miatt, általábab hagyományosan ettem, feldarabolva, csipetnyi sóval megszórva. És persze főleg este, mert “reggel méreg, délben étek, este orvosság”. Aztán jött egy tavaszi makrobiotikus kurzus és felfigyeltem zsírégető jótékony hatására.

 

Makrobiotikus reteksavanyú

reteksaláta3

Hozzávalók: 3-4 db hónapos retek, vékonyan szeletelve,  1 kiskanál umeboshi ecet, (vagy rizsecet, esetleg fehér borecet)

Szeleteljük fel vékonyan a hónapos retket. Locsoljuk meg az ecettel és hagyjuk kicsit állni.

Retek tzatziki, feta sajttal

retektzatziki

Hozzávalók: 1 csokor hónapos retek, egy gerezd fokhagyma, só, bors, 200g 20%-os tejföl, kb. 5 dkg krémfehér, feta jellegű sajt.

Mossuk meg a retket és reszeljük le. Hagyjuk állni egy kicsit, majd facsarjuk ki belőle a levet. A tejfölt, a fokhagymát és a fetasajtot tegyük egy tálba és botturmix segítségével  krémesítsük össze, majd keverjük hozzá a lereszelt retket.

Klasszikus retek savanyú

reteksavanyú

 

Hozzávalók: 1 csokor retek, vékony szeletekre vágva, 80 ml almaecet, 80 ml víz, 2 gerezd fokhagyma, 1-2 kiskanál méz, 1 kiskanál só, tarka bors, kapor

Mossuk meg  és szeleteljük fel vékony karikákra a retket.

Egy tálban keverjük össze az ecetet, a vízzel, mézzel és sóval forraljuk fel amíg a só és a méz felolvad. Tegyük félre hűlni.

A retekszeleteket tegyük egy zárható üveg aljára, adjunk hozzá néhány szem borsot és folytassuk a rétegezést. Tegyünk az üvegbe kaport és fokhagymát. Öntsük rá az ecetes keveréket, hogy teljesen ellepje és hűtőbe tároljuk. Másnap már fogyasztható.

A kávé szerelmeseinek: Frappé jégrém

2014 augusztus 7. | Szerző:

Frappe jégrém1

 

Bár még augusztus van, rohan a nyár, fura nézni, ahogy a butikokban az őszi kollekció kerül előtérbe, de azért még hoztam fagyis receptet ide a blogra.

Izgalmasnak tűnt kedvenc görög italom, a Frappé jegesítése. Nagyjából ugyanazok a hozzávalók kellenek ehhez is, csak neszkafe helyett főzött kávé került bele, tej, helyett pedig tejszín.

Frappé jégkrém

 

Hozzávalók:

  • 1,5  dl főzött kávé
  • 1,5 dl habtejszín (ha a kávé erős lenne, mehet több tejszín is bele)
  •  3-4 kb. kiskanál cukor

 

Melegítsük fel a tejszínt és adjuk hozzá a kávét és a cukrot. Keverjük amíg a cukor teljesen felolvad. Tegyük félre hűlni.

Amikor lehült, akkor habverővel keverjük át.

Töltsük a jégkrémformába és tegyük fagyasztóba.

Görög háziasszonyok kedvence: tepsis csirke citrommal és sült zöldségekkel

2014 június 25. | Szerző:

 

A közös étkezés nagyon fontos a görögök számára, ám a hétköznapi rohanásban  ez nehezebben kivitelezhető, így a családi ebéd, vagy vacsora –  praktikusan – gyakran készül egy tepsiben. Befűszerezik és feldarabolják  a hozzávalókat és már mehet is a sütőbe. Oregánó, fokhagyma, citromlé ez adja meg a sült csirke zamatát, a paradicsomos cukkini amint összesül mennyei, a pestós burgonya viszont már az én extrám!

 

görögtepsiscsirke

 Régen  a tepsis húst a falu pékségébe adták be sütésre (ez a magyar falvakban is szokás volt), a nagy forróságban kényelmes főzési eljárás azokkal a zöldségekkel dolgozni, amelyek nem igényelnek hosszú főzési időt. A cukkini és a paradicsom ilyen. A burgonya már más eset, de a lédús zöldségekben a hús mellett nagyon jól megsül.

Itt találsz egy önmagában is finom sült zöldséges receptet. (szintén görög).

Tepsis görög csirke sült zöldségekkel

(kotópoulo me pésto kai patatoúles)

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb bőrös csirkemell
  • 10-12 gerezd fokhagyma
  • 1 diónyi vaj
  • 2 kiskanál oregáno
  • 1 citrom leve
  • 2 db cukkini
  • 3 db paradicsom
  • 30 dkg újburgonya
  • 1 dl fehérbor
  • 1 dl víz
  • 2 evőkanál olaj

A csirkemell bőre alá dugdossuk be a fokhagymagerezdeket és kenjük meg kevés vajjal. Kívül a bőrét dörzsöljük át a maradék vajjal és oregánóval. Rendezzük el egy vékonyan kiolajozott tepsibe és tegyük a forró sütőbe.

Tisztítsuk meg a zöldségeket, a cukkinit, meg a paradicsomot daraboljuk fel.  Halmozzuk a zöldségeket a csirke mellé, öntsünk alá egy kevés vizet és bort és locsoljuk a húsra és a zöldségekre a citrom levét. A megmaradt citromot karikázzuk fel és dobjuk a zöldségekhez. Fedjük le fóliával fél óráig süssük így,majd 20 percig fedő nélkül. Ha szükséges még süthetjük tovább néhány percig.

Tipp: a burgonyát most nem a zöldségekkel együtt sütöttem, hanem külön megfőztem és pesto szószban megforgattam.

 

Korfui sült zöldségek (briam)

2014 március 17. | Szerző:

Sokféle népszerű étele van Korfu szigetének, amelyek többnyire olasz behatásokat hordoznak magukkal, a briam, vagyis a sült zöldséges egytál, azonban kifejezetten autentikus és házi. Most ebben a böjti időszakban nagyszerű, vitamindús fogás.

 

Briam görög zöldséges egytál

A görög házi konyha nem bonyolítja túl az ételek elkészítését. Itt is mindent egybedobnak, robosztusra rusztikusra vágott cukkinit, padlizsánt, paradicsomot, hagymát, olykor kerül bele krumpli(én kihagytam), olívaolaj, hagyma és kapor bőségesen.

Nagyon jó kis nyarat idéző, szaftos étel. Általában önmagában fogyasztják, pita kenyérrel. Azért egy kis hús – nekünk – hiányzott mellőle. Mivel mi most húsmentesen étkezünk, került mellé tegnapról maradt zöldséges árparizottó és sült tofu is. No így egészen kerek lett.

Briam, korfui sült zöldségek

Korfui sült zöldségek

Korfui sült zöldségek

Hozzávalók: 1 cukkini, 1 padlizsán, 2 paradicsom, 1 hámozott paradicsomkonzerv, 2 gerezd fokhagyma, 1 lila hagyma, 1 kalifornia paprika, 1 csokor petrezselyem, só, 1 dl olívaolaj, 3-4 dl víz. 1 kanál sűrített paradicsom.

Halmozzuk a feldarabolt zöldségeket egy jénai tálba. Adjuk hozzá a hámozott paradicsomot. Keverjük össze a sűrített paradicsomot 1 deci vízzel és öntsük a zöldségekre. Locsoljunk rá egy pohár vizet, olívaolajat és szórjuk meg kaporral. Előmelegített sütőben, 190 fokon, 50-60 perc alatt megsül.

Úti tipp:

Ha Korfun jártok, kiránduljatok el Perithiába. A Pantokrátor-hegy közelében fekszik, az ó falú elhagyatott, régi kőépületekből áll, mivel a lakosok a turizmus terjedése miatt a tengerhez közeli településre költöztek. Itt van egy taverna, amelyet Rick Stein is említ műsorában az “O Foros” ,házias konyhát visznek, családi vállalkozásban és a briam-juk, többek között Rick Stein révén meglehetősen népszerűvé vált.

Címkék:

Mandarinos, csokis mini kuglófok

2013 november 18. | Szerző:

GörögKuglóf 1

Kekákia me giaoúrti.

Ez így gondolom nem sokat mond, de sejtelmesen hangzik, amolyan könnyű, kevert joghurtos tésztareceptet takar, egyenesen hellén földről.  Ha pedig azt mondanám hogy muffin tészta, akkor lehet, hogy úncsi lenne, mert a muffin korszakon már rég túl vagyunk. Az eredetileg narancsos verzióba most mandarin került, ez volt ugyan is itthon. A sok csokis desszert után (és a hétvégi szülinapi csokitorta után) kellett valami más…amibe azért dafke belekerült néhány  csokidarabka is. Mert a leszokást is fokozatosan kell(ene) kezdeni.

Nagyjából annyi ideig tart kikeverni is, míg elmesélem:

Mandarinos, csokis mini kuglófok

(Kekákia me giaoúrti)

 

GörögKuglóf 2

Hozzávalók:

  • 150 g (1 doboz) joghurt
  • 150 g cukor
  • 3 tojás
  • 2 mandarin kifacsart leve (eredetileg 1 narancs leve és reszelt héja)
  • 200 g liszt
  • 1 púpos kiskanál sütőpor
  • csokidarabkák

 

1./ Keverjük össze a tojásokat a cukorral és a joghurttal. Adjuk hozzá a mandarin kifacsart levét. Szitáljuk hozzá a sütőporos lisztet. Szórjuk bele a csokidarabkákat.

2./ A kuglófformákat kenjük ki vajjal, szórjuk meg liszttel és töltsük háromnegyed részéig. Süssük 15 percig.

Estia Gyradiko: görögországi kóstoló

2013 augusztus 28. | Szerző:

 

 

Montázs

Mitől lesz igazán görög a tzatziki?

Görögországi nyaralás íz élményeire vágyakozva sokan megpróbálkoztak már néhány jellegzetes hellén étel rekonstruálásához, mégsem köszönt vissza a várt ízvilág a tányéron! A titka talán az, hogy egy görög ételhez igen is kellenek a görög alapanyagok, a hagyma, fokhagyma, ami  nem olyan erős odaát, mint itthon, kell az  aromás szárított fűszer, a testes, házi olivaolaj, a zsíros görög joghurt stb. is  Az említett tzatzikiba a szárazföldön bazsalakom kerül bele, Athén környékén kapor és oregáno, Cipruson menta. – vázolja fel a görög konyha jellegzetességeit Ghavrilos Arghyropoulos a Gyradiko tulajdonosa, új, pesti oldalon található éttermének egyik nyitó vacsoráján.

A pünkösdfürdői görög kisvendéglő 14 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit – egy beton buszmegálló helyén, két három évente mindig fejlődve, terjeszkedve és igazodva , egyre növekvő vendégek igényeihez – most pedig megszületett nagytesója a pesti oldalon.

Ezt a különleges, mégis egyszerű és változatos gasztronómiát – amelyet három tájegység határoz meg;  a szárazföldi, a szigetvilág konyhája és a kis-ázsiai – szeretné majd Ghavrilos Arghyropoulos bemutatni, olykor tematikus, tájegységekre lebontott esteket is tartva  itt, a Victor Hugo utcában nyílt tágas, családias Estia Gyradikoban.

Ghavrilos ételei leginkább a kis-ázsiai görög konyhát képviselik, mivel  nagyapja 1922-ig Konstantinápolyban él, onnan költözött át Athénbe.

A tulajdonos hitvallásának megfelelően az alapanyagok többsége továbbra is Görögországból érkezik: az oliva bogyó és olaj Kalamata mellől, az üdítőitalok, de még a pita is a szárazfödről, a feta sajt Leszbosz szigetéről, a fűszerek többsége pedig Krétáról.

Ennek alapján készült egy, a görög konyha változatosságát bemutató vacsora-es a következő fogásokkal:

 

  • Görög kolbászkülönlegesség
  • Htipiti, azaz pikáns fetakrém pitával
  • Frissen sütött, meleg cukkini, padlizsán és paprika fokhagymás joghurtágyon
  • Görög húsgolyók
  • Olívabogyó-válogatás
  • Spenótos-póréhagymás-fetasajtos rétes
  • Spenótos kritaraki – színes rizsszemtészta spenóttal és görög sajttal
  • Vörösboros sertésragu
  • Olivabogyós csirkeragu
  • GYRADIKO saláta
  • Joghurt mézzel és dióval, görögdinnye, joghurtos-citromos mousse

Hideg előétel-tál:

Estia Gyradiko-hidegelőétel2

Meleg előétel-tál:

Estia Gyradiko- meleg előétel2

Főétel-tál:

Estia Gyradiko-föétel2

Desszert:

Estia Gyradiko-desszert2

Egy görög kanalas desszert: rizogalo

2013 július 26. | Szerző:

rizogalo

Legutóbb Rodosz földjén folytatódott kulináris Odüsszeiém, ahovás bármikor visszamennék. (Lényegében nincs olyan hely Görögországban, ahová ne tudnék újra és újra visszamenni.)
Szállásadónőnk Mária igazi mediterrán nőtípus volt, temperamentumos, kissé harsány, aki nem tűri az ellentmodnásokat. Az ételeket jószívűen kínálta, már, már tukmálta ránk, folyton jött-ment hozta az újabb adag gigantes méretű olívabogyókat, sajtot, péksüteményt, zaftos paradicsomokat.
Mivel családja éttermet vezet mindig megsúgta a napi specialitásokat, friss kardhal grillezve, vagy stifádó nyúlhúsból.

De a rizogalo-hoz visszatérve, nem az a desszert, amit kint sűrűn habzsolok, pedig remek  hűsítő  a forró kánikulában! Jól behűtött rizspuding, vagy tejberizs, kinek hogy tetszik!

Risogalo (rizspuding)

Hozzávalók: 1,5 l tej, 1 bögre (2,5 decis) rizs, 3 tojás sárgája, 8 evőkanál cukor, csipetnyi só, őrölt fahéj

Egy edénybe szórjuk  bele a rizst, mossuk át csapvízzel néhányszor. Öntsük fel a tejjel, adjuk hozzá a sót és 4 evőkanál cukrot. Alacsony hőfokon tarttva forraljuk fel. Főzzük addig, amíg a rizs megpuhul.
A tojások sárgáját keverjük krémesre a megmaradt cukorral és öntsük a megpuhult rizshez. Tűzre visszatéve hagyjuk kissé összerottyanni, de már ne forrjon. Töltsük tálkákba és hagyjuk kihűlni. Tegyük hűtőszekrénybe és tálaláskor szórjuk meg fahéjjal bőségesen.

Tipp: Rodoszon a desszertekbe előszeretettel tesznek egy kevés mastica nevű cukrot. Ettől kissé pikánsabb lesz talán az íze.

CafeblogVIP Tag


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!