Epres cheesecake pohárban

2015 június 7. | Szerző:

Már látom az idei év nálam a poharas desszertek éve lesz, megannyi habos csoda! Sajnos csak limitált példányszámban készül, vagyis nem lehet úgy rájárni, mint egy tepsis sütire. De elegáns és isteni finom!

 eprescheesecake

Tegnap a piacon jól bepánikoltatott a zöldséges, mivel közölte, hogy az eper és a cseresznye kifutó széria. Állítólag elmosta az eső, hát nem tudom, mert az egri Szépasszonyvölgyben, ahol nemrég jártunk roskadoztak a cseresznyefák és az eper is gyönyörűen, épen virított a helyén. Lehet, hogy csak a megint 1100 forintos epernek akart marketinget csinálni?

Írjátok meg nyugodtan, hogy felétek mi a helyzet, tényleg vége az eperszezonnak? De addig is egy alig 5 perces poharas desszert. Isteni finom és kevés eper kell hozzá.

Epres cheesecake pohárban

Hozzávalók a piskóta réteghez:

120 g piskótatallér (natúr keksz, babapiskóta)

6 dkg vaj

 

Krémhez:

2 dl habtejszín (cukrászhab a legjobb)

20 dkg mascarpone

2-3 kanál porcukor (ízlés szerint)

20 dkg eper

1 dl víz

2 kristály evőkanál evőkanál cukor

 

poharasepres2

A piskóta tallért aprítóban keverjük morzsás állagúra, majd adjuk hozzá a felolvasztott vajat. Az epret tisztítsuk meg, vágjuk félbe, majd a kristály cukor és a víz hozzáadásával egy lábosban lekvárszerűen forraljuk fel. Hagyjuk kihűlni, majd botturmix segítségével pürésítsük. A habtejszínt verjük fel kemény habbá. A mascarponét habverővel dolgozzuk össze a porcukorral és az eperszósz felével, majd lazítsuk a felvert habbal.

Egy magasabb pohár aljára rétegezzük felváltva, több rétegben a piskótamorzsát és az epres krémet. Tetejére krém kerüljön, majd tegyünk rá egy kevés eperszószt.

A díjnyertes eperlekvár

2014 június 1. | Szerző:

Mivel most tényleg szuper olcsó az eper, nem lehet belőle idén sem kihagyni a lekvárfőzést. Készült már korábban levendulás, és bodzás ízesítésű, volt, hogy került bele bors és étcsoki is de van, hogy az egyszerű ízek olykor felül múlják, a flancos változatokat. Ez a klasszikus eperlekvár , a River Cottage-ből ismert Pam Corbin díjnyertes receptje alapján készült és tényleg isteni finom. Azóta nincs kalács, vagy croissant e nélkül a finomság nélkül!

 

Eperdzsem, River Cottage

Eperdzsem, River Cottage

 

Hozzávalók: 1 kg eper (Nekem 1,1 kg volt), 500 g cukor, 450 g befőzőcukor, 150 ml citromlé

Mossuk át alaposan az epret és szedjük le a csumáját.

Tegyünk 200 g epret és ugyanennyi cukrot egy lábosba, krumplinyomóval(vagy botturmix segítségével) pépesítsük és kezdjük alacsony hőfokon főzni. Amikor ez a massza felmelegedett, adjuk hozzá a többi epret. Gyakran kevergetve főzzük tovább, amíg forrni nem kezd. Ekkor tegyük bele a cukrot. Kevergessük és főzzük tovább, amíg a cukor teljesen felolvad. Mehet bele a citromlé is. Forraljuk még további 10 percig. Majd töltsük sterilizált üvegekbe.

Eperdzsem3

 

A pikáns bodzás eperlekvár

2013 május 22. | Szerző:

Bodzás eperlekvár

Bodzás eperlekvár

Induljunk ki abból az alaptézisből, hogy van otthon házi bodzaszörp! Ha nincs, akkor csináljunk, mert egész évünk bearanyozódik majd tőle, amikor a téli zimankóban is előkerül egy újabb és újabb üvegnyi a polcról. Bodzaszörpöt már csak azért is hasznos készíteni, mert számos remek ínyenc dolgok készülhet még belőle melléktermékként, mint mondjuk ez a bodzás eperlekvár, de a többiről majd legközelebb.

Ebbe az eperlekvárba szörp kell! Attól lesz olyan karakteresen bodzás és pikáns ízvilágú a lekvár. Készítettem már úgy is, hogy bodzavirággal együtt főztem, de a bodza íze nem jött át olyan erősen, mint ebben a változatban:

 Bodzaszörpös eperlekvár

Hozzávalók: 1,5 kg eper,  300 g kristálycukor, 300 g befőzőcukor (3:1), 1 citrom leve, 2,5 dl házi bodzaszörp
Mennyisége kb:  3 x 400 ml

A megtisztított epreket tegyük egy lábosba, fakanállal nyomkodjuk kissé szét, öntsük rá a kristálycukrot és egy éjszakán át lefedve pihentessük. Másnap adjuk hozzá a befőző-cukrot, a citromlevet és állandó kevergetés mellett lassú tűzön főzzük lekvárrá. (Én jobban szeretem, ha krémesebb, úgyhogy néhány mozdulat erejéig a botturmixot is bevetem,hogy pürésedjen.)  A vége felé adjuk hozzá a bodzaszörpöt és hagyjuk rottyani, még egyet utoljára. A kész  lekvárt öntsük  tiszta üvegekbe. Zárjuk le szorosan a tetejét, állítsuk egy percre a feje tetejére. Száraz dunsztban(kosár, újságpapír, takaró) csomagolva hagyjuk kihűlni.

 

Házi bodzaszörp: 30-45 ág bodzavirág tányér,  2 db citrom, 1,8 l víz, 1,5 kg kristálycukor,  10 g citromsav

Tegyük a bodza virágokat egy nagy befőttes üvegbe, és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőségesen ellepje.  Adjuk hozzá a vékony karikákra felszeletelt citromot és fedjük le. Hűvösebb helyen áztassuk egy-két napon keresztül. Másnap szűrjük át, levét öntsük egy nagy fazékba, adjuk hozzá a cukrot, a citromsavat és forraljuk össze szirup sűrűségűre. Forrón töltsük üvegekbe, tetejét  zárjuk le, majd tegyük száraz dunsztba.

Kezdünk! First minute befőzés: eperszörp

2013 május 17. | Szerző:

 eperszorp

Szörpöt készíteni a világ legegyszerűbb dolga! Idén többfélét is tervezek, kezdjük hát az eperrel, mivel most már a magyar is elérhető áron kapható a piacokon. Kétféle eljárással készülhet beforraljuk (én ez idáig ezt alkalmaztam) illetve hidegen eltesszük (ezt nemrég tanultam, most kipróbálom…eddig ódzkodtam tőle, de tavaly a málnánál bevált)!

Főzéssel

Hozzávalók:

  • 1 kg eper, 50-60 dkg cukor, 1 citrom leve
  • nagyobb méretű gézlap (gyógyszertárban kapható)
  • lezárásához: 1 kiskanál tartósítószer vízben feloldva, celofánpapír

A gyümölcsöket megtisztítjuk, (a nagyobb darab epreket félbevágtam, a kisebbeket meghagytam.) szórjuk meg 2-3 evőkanál cukorral, locsoljuk meg citromlével és lefedve hagyjuk északára állni. . Az éjszaka alatt jó sok levet ereszt. Másnap turmixoljuk össze és gézlapon, szűrőn keresztül hagyjuk egy edénybe lecsöpögni. Ehhez is kell egy nap. Amikor a gyümölcslé átcsöpög, akkor a levet lemérjük. 1 kg eperből kb.  8 deci lesz.Ehhez tegyünk 50-60 dkg cukrot és forraljuk fel.
Öntsük a forró szörpöt a kitisztított üvegekbe, majd 1 kiskanál tartósítószert öntsünk fel 1 deci vízzel és kisebb celofánpapírt mártsunk meg ebbe a lébe, majd zárjuk le az üveget vele, és jöhet a kupak is a tetejére.
Újságpapírba csomagolva, takaró alatt száraz dunsztba pihentessük a teljes kihűlésig.

Hidegen

Hozzávalók:

  • 1 kg eper,
  • 80 dkg cukor,
  • 1 citrom leve (vagy citromsav)

A gyümölcsöket megtisztítjuk,kissé összetörjük, és öntsük rá a cukrot. Egy-két napig érleljük, lefedve, néha megkevergetve. Jó sok levet ereszt. A második nap után leszűrjük, belekeverjük a citromlevet és máris üvegekbe tesszük.

A megmaradt eperből csatni, vagy lekvár készíthető!

CafeblogVIP Tag


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!