Ünnepi asztalra: Kávés szelet

2015 december 24. | Szerző:

Olykor kell a változatosság, ha már máktúladagolásban szenvedünk, és a családi vendégjárás során is folyton diós és gesztenyés édességekbe botlik az ember. Ilyenkor igazán üdítő falat ez a krémes, kávés sütemény.

kávésszelet01

Halászlé, rántott hal kapris majonézes burgonyával, a mai menü klasszikus. A desszert azonban mindig más.

Kávés szelet

Hozzávalók  a piskótához:

15 dkg puha vaj
3 tojás
15 dkg liszt

15 dkg cukor

Vaníliakrémhez:

4 dl tej

3 evőkanál vanília pudingpor
5 dkg cukor (ízlés szerint lehet kicsivel több)

1,5 dl habtejszín (édesített cukrászhab)

Kávékrémhez:
20 dkg vaj
kb. 18-20 dkg porcukor
3 evőkanál főzött kávé

+ 0.5 dl főzött kávé a piskóta locsolásához

kávésfekvő

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A vajat és a cukrot gépi habverővel krémesítsük össze, adjuk hozzá egyenként a tojásokat, majd forgassuk bele a lisztet. Egy kb. 20 x 30-as tepsi alját béleljük ki sütőpapírral és kenjük rá a masszát. Süssük kb. 20 percig.

 

Közben készítsük el a vanília krémet.

Keverjük össze a pudingport és cukrot. Melegítsük fel a tejet és keverjük bele a cukros pudingport. Amikor besűrűsödött, tegyük félre hűlni. Verjük fel kemény habbá a tejszínt és forgassuk össze a kihűlt krémmel.

A piskótát szeleteljük fel 3 egyenlő részre és locsoljuk meg egy kevés főzött kávéval. Rétegezzük egymásra piskótákat a vaníliakrémmel. Tetejét és oldalát pedig kenjük be kávés krémmel. Ehhez vajat keverjük krémesre a porcukorral és adjunk hozzá 2 kanál kávét.

Szeletelés előtt néhány órát pihentessük a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.

Minden kedves olvasómnak kívánok

Áldott boldog Karácsonyt!

Sütőtökös, fahéjas kalács, bögrésen

2015 november 8. | Szerző:

Maradt egy kis sült sütőtök, kárba ne vesszen, gyorsan bele is került egy frissen összekevert kalácstésztába.  Kalács tejeskávéval, kakaóval, számomra a legideálisabb reggeli, főleg ha egy kevés vaj és/vagy lekvár is kerül még rá.

sütőtököskalács

A kalácssütéshez azért kell egy kis hangulat, pedig nem annyira időigényes, mint először gondolná az ember, de persze nem is annyira gyors, mint egy kevert tészta. A munka nagy részét a robotgép, meg a meleg hőmérséklet végzi.

sütőtököskalács1

Sütőtökös, fahéjas kalács

Hozzávalók:

kb. 3 bögre liszt (még felvehet + 1/2bögre liszt)

1/2 bögre tej

3 evőkanál cukor

7 g élesztő (instant)

3/bögre sült sütőtök -1/3 bögre vízzel turmixolva

4 dkg olvasztott vaj

1 tojás

Tölteléknek:

1/3 bögre barna cukor

3 kiskanál őrölt fahéj

sütötököskalács3

 

A sült sütőtököt pürésítsük össze a vízzel.

Kenjünk ki vajjal egy püspökkenyér formát.

A lisztet keverjük össze az élesztővel, adjuk hozzá a tojást, a cukrot, a sütőtökpürét és a felmelegített tejet. Robotgéppel dolgozzuk, dagasszuk néhány percig. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, majd lefedve meleg helyen hagyjuk a duplájára emelkedni. (A fűtőtest erre most ideális hely!)

Nyújtsuk ki a tésztát egy ujjnyi vastagságúra, majd szórjuk meg barna cukorral, fahájjal. Szeleteljük fel a tésztát 4 x 3 kockára, és élére állítva tegyük a püspökkenyér formába.

180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 40 percig.

Jó étvágyat hozzá!

sütötököskalács4

Ha egyszerű desszertre vágysz: Bundás almaszeletek

2015 október 15. | Szerző:

Egyszerűen imádnivaló, amint az alma meglapul a palacsintatésztában, fahéjas porcukorral a tetején. Hűvös időben nálunk is újra és újra előkerül ez a recept.

Almaszeletek

Mostanában cetlizős lettem. Receptjeimet, insirációkat, ötleteket, vagy akár ünnepi menüterveket papírcetlikre vetem.  A papírok, hogy ne kallódjanak el,  egy fémdobozba kerülnek, majd újabb és újabb dobozba. Így gyűlnek a dobozok és egyre nehezebb bármit is visszakeresni bennük. Ez a korábban megjelent isteni almás receptem is jó helyen lesz itt a blogon, hogy gyorsabban megtaláljam.

Bundás almaszeletek

Hozzávalók: 15 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor,  3 evőkanál cukor, 1 kiskanál fahéj,  1,5 dl tej,  2+2 dkg olvasztott vaj
2 tojás,  3-4 alma

Almaszeletek 2

Egy tálba keverjük össze a lisztet a sütőporral, cukorral és egy kevés fahéjjal. Egy másik edényben dolgozzuk össze a tojásokat a tejjel és 2 dkg megolvasztott vajjal, majd keverjük a liszthez.
Az almát hámozzuk meg, vágjuk ki magházukat. Szeleteljük kör alakúra és egyenként forgassuk meg a sűrű tésztába. Egy palacsintasütőben olvasszunk fel egy kanálnyi vajat és a bundás almákat süssük át mindkét oldalán.
Tálaljuk fahéjas porcukorral.

További almás receptek, mint ez az isteni pite, vagy ez a süti karamellizált almával, vagy csak egyszerűen szószként, melengető teaként.

Sütőtökös, fahéjas amerikai fánk – 12 perces bögrés recept

2015 október 13. | Szerző:

Ha tudtam volna, hogy sütőtök van benne, akkor meg sem kóstolom, mondta nagyobbik gyerkőcöm, miközben jóízűen elmajszolta a negyedik fánkot. A kicsinek nincsenek ilyen előítéletei, legalábbis még nem tudja verbálisan kifejezni, ő simán folyamatosan ette a fánkocskákat, ahogy kiürült az egyik kéz, már nyúlt is a másikért. Amúgy a sült sütőtököt határozott tiltakozó kézmozdulattal hárítja el ő is, még csak kóstoltatni sem bírom, pedig a tavalyi mellékapásokkal ellentétbe idén nagyon jó édeskés a termelő nénik sütőtök felhozatala.

sutotokosfank

Sajnos kicsi a tepsim, 6-os mini kuglóf forma, így háromszori adagolással sült 18 darab. Tepsinkét 10-12 perc. Alig fél óra alatt elfogyott 17 fánk, az utolsó darab, a 18. viszont egész éjjel magányosan árválkodott a tányéron, már senki nem bírta benyomni, olyan jól laktunk

Sütőtökös, fahéjas fánk

Hozzávalók:

2/3 bögre sült sütőtök

1/2 bögre tej

1/2 bögre barna cukor

1/3 bögre olaj

1 kiskanál őrölt fahéj

1/3 kiskanál őrölt kardamom

1/3 kiskanál gyömbérpor

1 tojás

1,5 bögre liszt

1 kiskanál sütőpor

A szóráshoz:

2-3 evőkanál olvasztott vaj

5-6 evőkanál fahéjjal elkevert barnacukor

sutotokosfank1

A sült sütőtököt és a tejet botturmix segítségével pürésítsük össze. Keverjük hozzá a tojás és az olajat és a fűszereket (gyömbér, fahéj, kardamom).

Keverjük össze a lisztet a sütőporral és forgassuk össze a sütőtökös masszával.

Fánkformát (vagy mini kugklófformát) kenjük ki olajjal és kanalazzuk bele ne túl vastagon, csak egy újnyira a sütőtökös masszát.

Előmelegített sütőbe 10-12 perc alatt készre sütjük.

5-7 percig hagyjuk a formában kihűlni, vegyük ki és szórjuk meg fahéjas cukorral.

Tipp: És hogy milyen lehet a sütőtökös csokitorta? Itt megtudhatod!

És milyen lehet a sütőtök kekszben, vagy amerikai palacsintában?

5 perces szilvás, barackos lepény

2015 szeptember 19. | Szerző:

Egykori németországi rokonlátogatások hangulatát idéz fel számomra ez a süti, a délutáni kávézás mellé ettünk ehhez hasonló vajas, gyümölcsös kucheneket.

szilvásbarackos2

Itthon folytatódik a maradékok felélése, egy kis barack, egy kis szilva, amit nagy lelkesen lekvárkészítéséhez vettem már lassan egy hete, de a lekvár még nem rotyog, a szilva meg egyre csak fogy, és kb 5 perc, amit a tészta kikeverésére fordítottam. Ezen a héten valahogy az idő iszonyúan felértékelődött számomra, a konyhában is előnyben részesítettem a gyors fogásokat. Szóval 5 perc, a többit pedig a sütő végzi.

Egy korábbi fahéjas, meggyes receptet itt olvashattok:

Szilvás barackos lepény

Hozzávalók:

15 dkg puha vaj,

15 dkg cukor

3 tojás

10 dkg liszt

1 kiskanál sütőpor

5 dkg darált mandula

néhány szem idény gyümölcs: őszibarack, szilva cikkekre felszeletelve

szilvásbarackos

A puha vajat keverjük ki a cukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd szitáljuk bele a sütőporos lisztet. Szórjuk bele a darált mandulát.

Vajjal kenjünk ki egy pite-sütőtálat (kb 22 centis átmérőjű), hintsük meg liszttel és kanalazzuk bele a masszát.

Fektessük el a tetején körbe a gyümölcsöket, szórjunk rá barna cukrot és tegyük be előmelegített sütőbe.

Kb. 180 fokon süssük 30 percig.

Gyerekbarát kakaós, sárgarépás energiagolyók

2015 július 20. | Szerző:

Gyerekbarát, mert csupa egészséges alapanyag van benne és meglehetősen szülőbarát is, mert ebben a nagy hőségben még a sütőt sem kell hozzá bekapcsolni.

sárgarépás

Csak egy kicsit kavarni, formázni, hempergetni. Remek 5 perces kánikula desszert. Limitált példányszámban.

Kakaós, sárgarépás energiagolyók

Hozzávalók kb. 14 db-hoz:

1 nagy sárgarépa, megtisztítva és lereszelve

4 evőkanál kókuszreszelék

3 evőkanál zabkorpa

1 kiskanál őrölt fahéj

2 evőkanál dió

2 kiskanál keserű kakaópor

3 datolya

3-4 evőkanál kókuszolaj

1 kanál agave vagy datolya szirup, ha szükséges

kókuszreszelék, a hempergetéshez

sargarepasfekvo

Reszeljük le a sárgarépát, a datolyát fél órára áztassuk be meleg vízbe, majd magozzuk ki és csöpögtessük le. Tegyük az összes hozzávalót egy aprítóba, dolgozzuk össze. Ha nem lenne kellően édes a datolyától, adjunk hozz kevés (1 kanál) agave szirupot. Formázzunk belőle golyókat és hempergessük meg kókuszreszelékben.

Egyszerű földimogyorós poharas desszert

2015 július 1. | Szerző:

Hogy mennyire finom tud lenni, amikor a natúr mogyorókrém keveredik a csokoládéval és mascarponéval! Íme egy kis kóstoló belőle egy gyors, alig 5 perces recept kíséretében. Egy baj van csak ezekkel a poharas finomságokkal, hogy soha nincs elég mennyiség belőlük.

mogyorospoharasközeli2

Földimogyorós, csokis poharas krém

Hozzávalók 4 adaghoz:

120 g piskótatallér (lehet zabkeksz, vagy natúr édes keksz is), 6 dkg vaj, 1 evőkanál natúr földimogyorókrém

1 banán vékony karikákra felszeletelve

Krém: 15 dkg mascarpone, 1 evőkanál földimogyorókrém, 3 kiskanál keserű kakaópor, 3-4 kiskanál porcukor, 250 ml habtejszín

A piskóta tallért aprítóban keverjük morzsás állagúra, majd adjuk hozzá a felolvasztott vajat és a natur mogyoró-krémet. Béleljünk ki vele négy kisebb poharat. Szeleteljük fel a banánt vékony karikákra és terítsük a kekszes alapra.

mogyorospoharasblog

A csokis mogyorókrémhez keverjük el a porcukrot, a kakaóport és a földimogyorókrémet a mascarponével. A habtejszínt verjük fel kemény habbá és forgassuk bele a csokis krémbe. Kanalazzunk belőle a banános rétegre. Lehűtve fogyasszuk. Isteni finom!

Spórolós túrótorta, túró nélkül

2015 március 30. | Szerző:

Ez aztán tényleg spórolós kategória, mivel éppen a túrót hagytuk ki belőle. Van benne viszont joghurt és a vízgőzben való sütéstől habkönnyű lett az állaga. Ízre viszont a klasszikus sütőben sült túrótortákat idézi. Gyümölcszselével és gyümölcsdarabkákkal a tetején tortásítani is lehet!

sporolosturotorta

Hamis túrótorta

Hozzávalók: 200 g joghurt, 4 tojás, elválasztva, 3 púpos evőkanál liszt, 1 púpos evőkanál kukoricaliszt, vagy kukorica keményítő, 40 ml olaj, 6 evőkanál cukor.

sporolosturos

Válasszuk szét a tojásokat és a fehérjét verjük fel a cukor felével kemény habbá.

A tojássárgájákat keverjük bele a joghurtba, adjuk hozzá a cukor másik felét és az olajat. Keverjük bele a kétféle lisztet, majd forgassuk össze a keményre felvert tojásfehérjékkel.

Béleljünk ki sütőpapírral egy nem kapcsos tortaformát.

(Tehetjük kerek formába is, de ne legyen kapcsos én 20 x 20-as négyszögletes brownie-s formába tettem)

Takarjuk le fóliával, majd állítsuk a formát egy nagyobb tepsibe, amit öntsünk fel meleg vízzel. Így tegyük előmelegített sütőbe és süssük kb. 50 percig. Végezzünk tűpróbát, ha már nem ragad a próbatűre, akkor kész, ha még ragad, adjunk neki további 5-10 percet, de már letakarás nélkül. Ha hosszúkás püspökkenyérformába sütjük, több idő kell, mert vastagabb a piskóta rétege.

Dobd fel eperrel a házi müzliszeletedet!

2015 március 21. | Szerző:

Juhéjj, eper! Már megjelent a piacokon, igaz még görög, és csillagászati áron, de már elkezdtük a vásárlást. Ez az energiaszelet még fagyasztottól készült, de imádtuk! És a csokiréteg sem rontott rajta, elhihetitek!

Csokis, epres energiaszelet

Csokis, epres energiaszelet

Mi van benne? Kesudió, mandula, fagyasztott eper, kókuszreszelék, kókuszolaj, méz és datolya. Uzsicsomaga kiváló nass.

Epres, csokis energiaszelet

Hozzávalók: 1 bögre kesudió, 1 bögre mandula, ½ bögre eper (fagyasztott), ½ bögre kókuszreszelék, ¼ bögre kókuszolaj, 4 nagyobb datolya, 2-3 evőkanál méz

A csokimázhoz: 10 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál kókuszolaj

epres1

Vegyük ki a hűtőből az epret, tegyük egy tálkába és várjuk meg. míg felenged.

Egy aprítóban daráljuk meg a kesudiót és a mandulát.

A datolyát áztassuk be legalább fél órára forró vízben, magozzuk ki és turmixszoljuk össze. Adjuk hozzá a kesudiót és a mandulát és keverjük tovább a géppel. Keverjük bele a kókuszreszeléket, a kókuszolajat, a mézet, a datolyát és a lecsöpögtetett epret és egy-két fordulat erejéig keverjük tovább a géppel. Egy hosszúkás sütőformát béleljünk ki sütőpapírral és egyengessük el rajta a masszát és néhány órára tegyük hűtőbe dermedni.

Vízgőz felett olvasszuk fel az étcsokoládét és a kókuszolajat. Keverjük csomómentesre és kenjük az epres szelet tetejére. Tegyük vissza a hűtőbe dermedni. Szeletekre vágva tálaljuk.

Vintage hangulatú süti: Mikszáth-szelet

2015 március 13. | Szerző:

Még pár óra és a 48-as márciusi forradalom emlékére ellepi a gasztroblogokat számos Kossuth-kifli receptje. Úgyhogy én egy másik ismert ember nevéhez fűződő sütivel tisztelgek az elmúlt korok emlékének, mert nagyon szeretem az öreget, a vén palócot és a tanulságos mikszáthi sztorikat és bár Mikszáth még csak totyogós kisbaba volt a forradalom idején, hangulatilag nekem valahogy ide illik márciusra…

Igazi vintage-recept a századforduló idejéről. A csokis és fehér piskótából készült, lekvárral töltött Mikszáth-szelet szintén az író tiszteletére keletkezett, először nyomtatásban Scipiades Ida Magyar Uriasszonyok Szakácskönyvében (1927) jelent meg. Nagy valószínűséggel Gundel János kreálta, ahhoz a menüsorához, amelyben a palóclevest is kidolgozta ürühúsból, zöldbabból és csipetkéből az írónak ajánlva.

mikszáth-szelet

Mikszáth-szelet

(egy modernebb feldolgozás)

Keverjünk el 20 deka lisztet,1 kiskanál szódabikarbónával, 20 deka cukorral.

Adjunk hozzá 4 tojást, és 20 deka olvasztott vajat. Dolgozzuk alaposan össze.

Felét öntsük egy tepsibe, a másik felébe keverjünk el 2 evőkanál kakaóport.

Kanalazzuk a fehér masszába, hogy foltos legyen.

Süssük 175 fokra előmelegített kb. 25 percig vagy tűpróbáig.

Borítsuk rácsra és hagyjuk kihűlni. Vágjuk félbe és kenjük meg a felmelegített

baracklekvárral. Vágjuk hosszúkás szeletekre és tetejét szórjuk meg vaníliás

porcukorral.

Mikszáth-szelet2

CafeblogVIP Tag


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!