3 egyszerű reteksaláta a húsvéti sonka mellé

2015 április 3. | Szerző: |

 

Három kedvenc receptem következik, egy makrobiotikus, egy görögös és egy klasszikus savanyúság. Sült húsok és most aktuálisan a főtt sonka mellé remek kísérő lehet a zsenge hónapos retekből készült dip, kence, saláta, vagy savanyúság, mert egyrészt nem engedi megkötni és lerakódni a zsírt, másrészt meg sokkal könnyebben csúszik vele bármilyen testesebb falat.

Korábban nem voltam nagy retek fogyasztó,  talán a jellegtelen íze miatt, általábab hagyományosan ettem, feldarabolva, csipetnyi sóval megszórva. És persze főleg este, mert “reggel méreg, délben étek, este orvosság”. Aztán jött egy tavaszi makrobiotikus kurzus és felfigyeltem zsírégető jótékony hatására.

 

Makrobiotikus reteksavanyú

reteksaláta3

Hozzávalók: 3-4 db hónapos retek, vékonyan szeletelve,  1 kiskanál umeboshi ecet, (vagy rizsecet, esetleg fehér borecet)

Szeleteljük fel vékonyan a hónapos retket. Locsoljuk meg az ecettel és hagyjuk kicsit állni.

Retek tzatziki, feta sajttal

retektzatziki

Hozzávalók: 1 csokor hónapos retek, egy gerezd fokhagyma, só, bors, 200g 20%-os tejföl, kb. 5 dkg krémfehér, feta jellegű sajt.

Mossuk meg a retket és reszeljük le. Hagyjuk állni egy kicsit, majd facsarjuk ki belőle a levet. A tejfölt, a fokhagymát és a fetasajtot tegyük egy tálba és botturmix segítségével  krémesítsük össze, majd keverjük hozzá a lereszelt retket.

Klasszikus retek savanyú

reteksavanyú

 

Hozzávalók: 1 csokor retek, vékony szeletekre vágva, 80 ml almaecet, 80 ml víz, 2 gerezd fokhagyma, 1-2 kiskanál méz, 1 kiskanál só, tarka bors, kapor

Mossuk meg  és szeleteljük fel vékony karikákra a retket.

Egy tálban keverjük össze az ecetet, a vízzel, mézzel és sóval forraljuk fel amíg a só és a méz felolvad. Tegyük félre hűlni.

A retekszeleteket tegyük egy zárható üveg aljára, adjunk hozzá néhány szem borsot és folytassuk a rétegezést. Tegyünk az üvegbe kaport és fokhagymát. Öntsük rá az ecetes keveréket, hogy teljesen ellepje és hűtőbe tároljuk. Másnap már fogyasztható.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

CafeblogVIP Tag


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!