Mesés csokoládés sütőtök torta

2014 november 10. | Szerző: |

Idén nyerő kombináció nálam a sütőtök valamilyen édességbe keverve. A legújabb amerikás trend, a sütőtökös latte megkóstolására és kipróbálására még nem sikerült ugyan rávennem magam, de kekszbe, palacsintába keverve kifejezetten rajongója lettem. És most már tortalap is készült belőle, mézeskalács fűszerkeverékkel (fahéj, gyömbér, szegfűszeg) megspékelve, mascarponés krémmel belül, csokoládés krémmel kívül. Rossz nem lehet, ugye?

sütötököscsokis1

Két sütőtökös réteg között egy csokis piskóta és mascarpone krém.

sütötököscsokistorta3

Csokoládés sütőtökös torta

Hozzávalók a sütőtökös tortához: 28 dkg liszt, 10 dkg barna cukor, 8 dkg cukor, 3 tojás, 1 bögre sütőtök püré, 1,5 dl növényi  olaj, 1-1 kiskanál őrölt fahéj és gyömbérpor

A kakaós piskótához: 10 dkg liszt,  1 mokkás kanál sütőpor,  fél kiskanál szódabikarbóna, 10 dkg cukor, 5 evőkanál keserű kakaópor, 1 dl író (házilag is készülhet), 1 dl meleg főzött kávé, 1 tojás

Krémsajtos réteg: 12 dkg puha vaj 15 dkg porcukor, 25 dkg mascarpone (vagy natur krémsajt)

Csokoládés krém: 12 dkg puha vaj, 25 dkg porcukor, 10 dkg kakaópor, 1,5 dl habtejszín

22 cm-es kerek tortaforma

1./A sütőtökös piskótához először keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a cukrot , a fahéjat és a gyömbérport. Egy másik edénybe keverjük el a 3 tojást az olajjal. Dolgozzuk össze a fűszeres liszttel, majd  keverjük bele a sütőtök pürét is.

A tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, töltsük bele a masszát és 170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 35 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepén is megsült-e, ha igen, akkor vegyük ki a sütőből és rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Ekkor vágjuk félbe, hogy két piskótalapunk legyen.

2./ A kakaós piskótához keverjük össze a tojást a kávéval, olajjal, és az íróval. Egy nagy tálba halmozzuk a száraz hozzávalókat, a lisztet, a sütőpor, szódabikarbónát, kakaóport és a cukrot. Öntsük rá a tojásos kávés masszát, keverjük össze és sütőpapírral bélelt tortaformába süssük ki. Kb. 30 perc kell neki is.

3./ Robotgép segítségével krémesítsük a vajat a cukorra, majd adjuk  hozzá a mascarpone sajtot. Ezzel töltsük meg a tortát és tegyük fél órára a hűtőbe.

4./Kívülre és a tetejére nagyon finom lágy csokikrém kerül: melegítsük fel a vajat és keverjük el benne a cukrot, a kakaóport, legvégül a tejszínhabot. Főzzük tovább, amíg sűrűsödni nem kezd. Ekkor tegyük félre hűlni. Ha kihült habverővel keverve tovább sűríthetjük, krémesíthetjük. Kenjük be vele a süti oldalát és a tetejét.

Jó étvágyat hozzá!

Író házilag: 1 dl tejbe keverjünk néhány csepp citromlevet és pár percig hagyjuk állni.

sütőtököscsokistorta2

Jó étvágyat hozzá!

Író házilag: 1 dl tejbe keverjünk néhány csepp citromlevet és pár percig hagyjuk állni.

sütőtököscsokis

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Margit Papp says:

    Nekem kissé nyersnek tűnik a piskóta, főleg a kakaós.

  2. marmalade says:

    Neeem, egyáltalán nem volt az!

  3. Margit Papp says: (előzmény @marmalade)

    Kedves marmelade! Visszajöttem megnézni mi lett a “kritikámmal”. Ugyanis azt tapasztalom, hogy a sütős-főzős blogokban a hozzászólást ha engedélyezik is, csak a dicséretet hagyják meg, az esetleges receptkiegészítést vagy netán negatív hozzászólást kapásból törlik. Igazán üdítő, hogy te egyszerűen csak válaszoltál, és mivel én nem kóstoltam, szívesen elhiszem neked, hogy jó volt. Sok sikert kívánok.

  4. marmalade says:

    Köszönöm! 🙂 Remélem lesz olyan receptem ami megtetszik és egyszer majd meg is sütöd!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


CafeblogVIP Tag


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!