A díjnyertes eperlekvár

2014 június 1. | Szerző: |

Mivel most tényleg szuper olcsó az eper, nem lehet belőle idén sem kihagyni a lekvárfőzést. Készült már korábban levendulás, és bodzás ízesítésű, volt, hogy került bele bors és étcsoki is de van, hogy az egyszerű ízek olykor felül múlják, a flancos változatokat. Ez a klasszikus eperlekvár , a River Cottage-ből ismert Pam Corbin díjnyertes receptje alapján készült és tényleg isteni finom. Azóta nincs kalács, vagy croissant e nélkül a finomság nélkül!

 

Eperdzsem, River Cottage

Eperdzsem, River Cottage

 

Hozzávalók: 1 kg eper (Nekem 1,1 kg volt), 500 g cukor, 450 g befőzőcukor, 150 ml citromlé

Mossuk át alaposan az epret és szedjük le a csumáját.

Tegyünk 200 g epret és ugyanennyi cukrot egy lábosba, krumplinyomóval(vagy botturmix segítségével) pépesítsük és kezdjük alacsony hőfokon főzni. Amikor ez a massza felmelegedett, adjuk hozzá a többi epret. Gyakran kevergetve főzzük tovább, amíg forrni nem kezd. Ekkor tegyük bele a cukrot. Kevergessük és főzzük tovább, amíg a cukor teljesen felolvad. Mehet bele a citromlé is. Forraljuk még további 10 percig. Majd töltsük sterilizált üvegekbe.

Eperdzsem3

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Radó Judit says:

    Egy kiló gyümölcs és 95 deka cukor? Halálos adag. Kizárt, hogy ezért bárki bármilyen díjat adjon, hacsak nem a legegészségtelenebb lekvár versenyéről van szó.

  2. marmalade says:

    Nem, nem volt az, mi túléltük! :-)Az eredeti arányokat írtam le, bár nálam 10 dekéval több jutott az eperből.
    Lehet különben, hogy azért,mert a citromlé kiegyenlíti az ízeket?!

  3. Juli Mezei says:

    Tényleg agyrém ez a cukormennyiség. Nyilván túléltétek… Érezni benne egyáltalán az eper ízét? Bocs, de ilyen valóban egészségtelen, mindenkit óvnék tőle -különösen a gyerekeket – lekvárt miért népszerűsítesz? Kár az eperért. Pam Corbin amúgy minden lekvárját így készíti, alapanyag + kétszeres mennyiségű cukor + citromlé, ez lenne az általános “díjnyertes” metódus. Lelke rajta.Szeretem az édes ízt, szeretem a lekvárt, de ha engem kérdezel, 1 kg érett, tisztított gyümölcs + maximum 20 dkg cukor az arány. Ilyen Pam féle vackot nem adok gyereknek, mint ahogy kólával és cukros szörpökkel sem itatom, hiszen létezik finom és egészséges alternatíva.

  4. marika nagy says:

    Ez a recept a lekvar megcsufolasa.En nem tenem a csaladom ele az asztalra. Szegeny eper…

  5. Radó Judit says: (előzmény @Juli Mezei)

    Felaprítom kicsit az epret, minden kilóhoz adok egy mokkáskanálnyi citromsavat, és felforralom, 5 perc főzés után hozzákeverek kilónként 15 deka mézet, felforralom, három percig főzöm, üvegekbe teszem, fejre állítom pár percre, és mehet a dunsztba. Szerintem kb. ilyen arány a díjnyertes…

  6. Radó Judit says:

    Ja, és majd’ elfelejtettem: a befőzőcukor tele van vegyszerrel.

  7. marmalade says:

    Kár, hogy nincs kóstolóra lehetőség blogon keresztül, mert ténlyeg finom. Nem tukmálni akarom, de ez egy személyes blog (tehát nem reklámozom!) kipróbáltam és leírtam a tapasztalataimat. Próbáltam már másfajta eperlekvárreceptet(bodzás, étcsokis stb), más arányokkal, azt is leírtam, anno….annyit azért hozzáteszek, ahogy olvasom Juli sorait – hogy nem nagyszemű nagyon érett eprekkel dolgoztam,hanem az apróbb, frissen szedettel.

  8. Juli Mezei says: (előzmény @marmalade)

    Teljesen mindegy az összetétel szempontjából, hogy milyen eperrel dolgozol. Ez a mennyiségű cukor elfogadhatatlan. Nem kétlem, hogy ízlik, pont jó arra, hogy az íz érzékelésünket tönkre tegye. Sok minden van, ami kedvelt élelmiszer/ital, de összetételét tekintve merénylet az egészségünk ellen. Sokan fogyasztanak ilyesmit, megismétlem, lelkük rajta. Sajnálom,csak megerősíteni tudom, én soha nem adnám a gyerekemnek vagy a szeretteimnek. Judit mézes variációja nagyon jó.

  9. marmalade says:

    Így van, mindenkinek lelke rajta! Én is nyitott vagyok az újfajta eljárásokra is,vannak itt a blogon abszolút egészséges kategóriába sorolható édességek is, cukor, liszt stb. nélkül…és isteniek ! Egyébként az angolszász befőzési hagyományokban a gyümölcs-cukor 1:1 arányú használata gyakori (idehaza is,nagyanyó konyhájában a klasszikus sárgabaracklevár arányai is hasonlóak), itt már csak az eper alacsony pektintartalma miatt is magas a cukor, ahogy olvasom a River Cottage könyvben.És mielőtt még elsőszámú közellenségnek kiálltanánk ki ezt a lekvárreceptet, azért ne feledjük, hogy többnyire csak 1-2 kanálnyi kerül belőle a kalácsra. A család vitaminkészletét biztos, hogy nem lekvárokból merítem, a főzés során úgysem sok marad bennük. Abszolút csak élvezeti értéke van,mint mondjuk a Nutellának. 🙂
    És igen, Judit mézese abszolút megfontolandó kipróbálásra! 🙂

  10. Zsuzsánna Tóth says:

    Én minden lekvárba 80 dkg cukrot teszek egy kg gyümölcshöz, nagyon finomak, és nem egészségtelen. Jobb a boltban vásárolt csoki, cukorka?

  11. Károly Székely says:

    Tavaly csináltam meg először a recept szerint az eperlekvárt és idén is/ma/megcsinálom azért mert olyan “rossz”volt.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


CafeblogVIP Tag


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!