Könnyed tavaszi epres csokitorta

2014 április 30. | Szerző: |

Érezted már amint a balzsamos eper íze összeér a tejszínhabbal édesített selymes mascarponéval? Mindez mondjuk megtámogatva egy  tömény, de mégis lágy, csokoládés habcsókszerű piskótával? No ez a torta ilyen. Igazi ízbomba. A csoki szerelmeseinek, az eper kedvelőinek, a süti rajongóknak!

Epres mascarponés csokitorta

Epres mascarponés csokitorta

Beköszöntött hozzánk a szülinapos időszak, most a legifjabb családtagunknak  készült ez a torta. Könnyed, tavaszi, egyszerűen összeállítható és kellemesen gyümölcsös.

A habcsókszerű piskótában liszt nincs, csak tojás és étcsoki, illetve néhány kanál kakaópor.

A krém mascarpone és habtejszín keveréke. A koronát pedig a házi málnaecettel (lehet balzsamecet is) sziruppá főzött eper helyezi fel a tetejére.

Eprescsokitorta2

 

Epres, mascarponés csokitorta

A piskótához:

  • 6 tojás, elválasztva
  • 180 g cukor
  • 100 g étcsoki, 2 evőkanál vízzel felolvasztva
  • 50 g keserű kakaópor

Krémhez:

  • 1 dl cukrászhab
  • 150 g mascarpone
  • 1-2 kanál porcukor
  • 1 kiskanál habfixáló

Epres szirup:

  • 250 g eper
  • 30 ml málnaecet (vagy balzsam)
  • 100 g cukor

+ egy-két szem friss eper, vékonyra szeletelve

Epres csokitorta2

Először az eperszirup elkészítésével érdemes kezdeni, ezt már előző nap is meg lehet csinálni. Sőt jót is tesz neki, ha pihen a hűtőben.  Tisztítsuk meg az epreket, negyedeljük és a málna(balzsam) ecet, illetve cukor hozzáadásával főzzük szirupossá.

Forraljuk fel a vizet és tördeljük bele az étcsokit. Olvasszuk fel. Tegyük félre langyosodni.

A piskótához verjük fel kemény habbá a tojásfehérjéket, adjuk hozzá a cukrot. Keverjük bele egyenként a tojások sárgáját.

Mehet hozzá a felolvasztott étcsoki és a keserű kakaópor. Öntsük szét a masszát két 20 centis tortaformába és kb. 30 perc alatt süssük készre (kb. 170-180 fokon).

A krémhez a habfixálóval verjük fel kemény habbá a habtejszínt és forgassuk össze a  mascarponéval, ízlés szerint néhány kanál porcukorral. Nem kell sok bele, mert a cukrászhab édesített.

Az összeállítás: piskóta, a krém 2/3-a, néhány szelet friss eper és a szirupos eper fele, másik piskóta, tetejére és oldalára a maradék krém, tetejére a szirupos eper másik fele.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


CafeblogVIP Tag


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!