3 csatni a karácsonyi sült mellé

2013 december 22. | Szerző: |

Imádom a csatnikat enni, főzni és ajándékozni. Enni, mert változatos és nem csak az indiai ételek étvágygerjesztője, de remekül passzol sült húsok mellé is. Ajándékozni, mert a környezetemben más nem igazán csinál ilyet.  És magamnak is, mert olyan jó, hogy be van spájzolva belőle három-négyféle is a kamrában.

Összeszedtem kedvenc publikált receptjeimet, hátha valaki kedvet kap hozzá, akár DIY ajándék gyanánt. Még elkészülhet!

 

Csipkebogyó chutney

 

Csipkebogyócsatni

450g csipkebogyó, 200 ml almabor ecet, 225g mazsola, áfonya vegyesen (de lehet csak mazsola is), 450g alma, hájától megtisztítva, feldarabolva, 2 kiskanálnyi reszelt gyömbér, 1 mokkáskanál őrölt kardamom, 1 kis darab csili, 225 g barna cukor, citrom, 1 evőkanál olaj

Előző nap:
Öntsük fel annyi vízzel a megtisztított csipkebogyót, amennyi ellepi. Forraljuk fel és gézzel kibélelt szűrőn csepegtessük le.
Másnap:
Csavarjuk jól ki belőle a levét, az utolsó cseppig! (Nem lesz túl sok elárulom. Nagyjából 2 dl.)
Ebből a nagy halmazból ki lehet válogatni néhány szebb, épp csipkebogyó héjat és majd a készülő csatnihoz adni.

Forrósítsunk fel 1 kanál olajat és pirítsuk meg rajta a csilit, adjuk hozzá a reszelt gyömbért, és az őrölt kardamomot. Az indiai konyhában ezt hívják csonsz késztésnek és minden hihetetlen rövid idő alatt (kb. 30 másodperc) lezajlik, nehogy a fűszerek megégjenek. Így viszont kinyerjük az aromátbelőlük . Most adjuk hozzá a feldarabolt almákat, az áfonyát, a barna cukrot az ecetet és gyakori kevergetés mellett főzzük puhára. A végefelé adjuk hozzá a csipkebogyólét.  Forraljuk össze és melegen öntsük üvegekbe.

Dunszt: újságpapírba csomagolni, és takarók alá bedugva, hagyni kihűlni.

 

Áfonyás, alma chutney

afonyaalmacsatni

Tavaly a Karácsonyi kollekció darabja volt, ajándéknak is szántam, illetve az ünnepi asztalra a pulykasült mellé.
Ezt az indiai ihletésű étvágygerjesztőt, akkor a makrobiotika “szabályai” szerint készítsem el, cukor helyett rizssziruppal és almaecettel. De mivel a rizsszirup nem mindenki számára elérhető (értsd: nem kapható mindenhol), nyugodtan beletehetünk 150-200 g barna nádcukrot!

Hozzávalók: 1 kiskanál kukorica olaj, 1 kg feldarabolt alma, 10 dkg aszalt áfonya, kb. 2/3 bögre rizsszirup 4 fej lila hagyma felszeletelve, 1 kiskanál reszelt gyömbér, csipetnyi fahéj, kb 0,5 dl almaecet.

1./ Egy csipetnyi olajon fonnyasszuk meg a hagymát, majd dobjuk rá az áfonya kivételételével az összes hozzávalót.
2./ Főzzük addig, amíg megpuhulnak, legalább 50 percig. Ekkor adjuk hozzá az áfonyát is. Főzzük még együtt vagy 15 percig. Ízesítsük kedvünkre, hogy kellemesen édes-savanykás ízt kapjunk.
3./ Még melegen töltsük sterilizált üvegekbe, és dunsztoljuk, így 6 hónapig biztosan eláll.

 

Narancsos, céklás chutney

Az idei év kedvence!

Céklacsatni 2

 

Hozzávalók:

(3 x 125 ml-es üveghez)

4 nagyobb cékla, 1 nagyobb alma (vagy 2 kisebb), 1 közepes vöröshagyma,1 narancs kifacsart leve, fél kiskanál őrölt fahéj, szegfűszeg, fél kiskanál koriandermag, 1,5 dl vörös borecet, 15 dkg kristálycukor, 5 dkg barna cukor

Hámozzuk meg a nyers céklákat és vágjuk fel gyufaszál vastagságúra.

Hámozzuk meg az almát és egy nagy lyukú reszelőn reszeljük át. Keverjük össze a céklát és az almát, majd adjuk hozzá az apróra vágott lila hagymát, öntsük hozzá a narancs kifacsart levét, és a vörösbor ecetet. Keverjük bele a cukrot, a fűszereket és egy óra alatt főzzük puhára.

Öntsük sterilizált üvegekbe, majd száraz dunsztba (újságpapírba csomagolni, majd takaróval lefedni) hagyjuk teljesen kihűlni.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


CafeblogVIP Tag


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!