Gyógyító zen leves

2013 június 6. | Szerző: |

zenmisoleves1

Az emberi szervezet jelez, ha megérett a változásra.  Hogy ideje lenne már valami hipper egészséges élelmiszert is bevinni. Nálam ez a jelzés legutóbb egy kiadós gyomorrontással jött, és egyúttal el is vitte a kedvem a hústól, tejtől. Legalábbis egy időre. Amire viszont nagyon vágytam az a miso leves volt. Lényegében egy egyszerű zöldségleves, és a miso édeskés íze. Nagyon egészséges, a  makrobiotikus táplálkozás alapétele.
Hogy őszinte legyek életem első miso levesén engem is csak ez a tudat segített át (hogy milyen egészséges), annyira szokatlan volt az íze. Aztán egyre többször megkívántam (főleg, amikor influenzától legyengült állapotomban voltam), most pedig a lábadozó gyomrom is kifejezetten vágyakozik rá.

Zen miso leves

zenmisoleves2

 

A legjobb benne az, hogy a felhasznált zöldésgektől függően változatosan lehet elkészíteni. Az alap nálam a vöröshagyma-sárgarépa-fehérrépa- szárzeller volt most. Sajnos shiitake gomba elfogyott, pedig jól illik bele, hiányzott is most az én ízérzékelésemből.

  • Mindegyik zöldségből vegyünk egy-egy darabot szeleteljük fel és főzzük meg levesnek.
  • Amikorra a zöldségek megpuhultak jöhet bele a miszó paszta (én árpa misot használok, ez a mugi miso), ebből 1 kanálnyi. Ezt a leves főzővizével higítsuk és így keverjük bele a levesbe. De már ne főzzük tovább. Amikor buborékolni kezd – úgy 40 másodperc után – kapcsoljuk le a gázt.
  • Tálaláskor apróra vágott újhagymával szórjuk meg.

 

Néhány szóban a misoról

A miszó erjesztett szójababból és tengeri sóból készült paszta, amelyet néhány hónapig, vagy akár évekig érlelnek. De van olyan fajtája is, amelyik árpát, vagy barnarizst is tartalmaz.

A világosabb színű miszó, a rövidebb érlelési idejű, kevesebb sót tartalmaz. A sötétebb miszó hosszabb érlelési idővel rendelkezik, a gyógyító makrobiotikus étrendekbe is ezt a fajtát szokták előírni. Fogyasztásra legjobb a legalább 2 éves érlelési idővel rendelkező miszó.  Én személy szerint a árpa miszót szeretem a legjobban.

Mugi (árpa) miszo

Mugi (árpa) miszo

Általában 4 féle miszó található a bió illetve ínyencboltokban;

  • Genmai miszó: barnarizses, fogyasztása egész évben ajánlott.
  • Hatcho miszó: Sötét színű, fogyasztása főleg a hűvösebb, téli időszakban ajánlott. Rendkívül finom levesbe, vagy halakhoz. (Igen, a makrobiotika alkalmanként megengedi a halfogyasztást is!)
  • Kome miszó: fehér rizsből készül, színe is fehér. Rövid érlelési idejű.  Idehaza talán a legritkábban kapható. Íze is sokkal édeskésebb, főleg saláta szószok, öntetek, krémek összeállításánál érdemes használni.
  • Mugi miszó (a képen): Árpát is tartalmaz. Gyógyító hatású. Fogyasztása egész évben ajánlott.

 

„Tiszteld a miszót!” – mondta egyik tanító mesterem és ez alatt azt értette, hogy csak kizárólag fa evőeszközzel nyúljunk bele a pasztába. A miszó fogyasztásával hatásosan megtisztíthatjuk szervezetünket a káros fémlerakódásoktól, ne sértsük meg azzal, hogy fém vagy aluminium kanállal nyúlunk hozzá.

A miszót mindig utoljára adjuk az ételhez. Kevés vízzel felhigítjuk, szószhoz, leveshez öntjük és éppen csak 20-30 másodpercig főzzük, amikor elkezd belül bugyogni és már el is zárjuk alatta a gázt.

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


CafeblogVIP Tag


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!