Görög sáfrányos, csokis kalács (tsoureki)

2013 március 28. | Szerző: |

Görögországban a tsoureki a hagyományos húsvéti kalács. Csoki nélkül, fonatosan. Fonásakor, formázáskor színes tojást is tesznek a tésztájába, majd úgy sütik ki. Karakteres és utánozhatatlan ízét két jellegzetes görög hozzávaló adja, az egyik az őrölt mahlepi (arab eredetű fűszer, a perzsa cseresznye-mag örleményéből), a másik a cukorszerű pisztáciához hasonló mastica  (chios szigetéről). Mahlepi és mastica hiányában, én egy másik recepthez folyamodtam. (A korfui cserépdobálós húsvéti ünneplésről itt olvashatsz. )

Pár éve, még Zakinthoson tanultam szállásadónktól egy egyszerűbb változatot, sáfránnyal, kandírozott naranccsal. Ezt próbáltam felidézni, sok-sok csokidarabkával megtűzdelve és cserépben sütve. Mert ez a fajta sütőeszköz régóta izgatja a fantáziámat!

Cserépben sült sáfrányos, csokis kalács

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 12,5 dkg olvasztott vaj vagy margarin, 12,5 dkg cukor, 25 g friss élesztő, 2 tojás
2 nagy tojás, 125 ml tej, 1 narancs reszelt héja, 1 kiskanál sáfrány, 5 dkg étcsokoládé,  1 tojás sárgája, kevés tej a tetejére
6 db cserép, sütőpapír

1./ Langyos tejben olvasszuk fel az élesztőt. A csokoládét vágjuk nagyobb darabokra.
2./Szitáljuk át a lisztet, majd öntsük a z élesztőt a közepébe, adjuk hozzá a felolvasztott vajat és az enyhén felvert tojásokat.
3./Adjuk hozzá a reszelt narancsot és az 1 kanál tejben áztatott sáfrányt.
4./ Robotgéppel dagasszuk legalább 10 percig.Letakarva langyos helyen kelesszük, amíg a duplájára nem nő.Szórjuk a tetejére a csokidarabokat.
5./ Ekkor gyúrjuk át és osszuk 6 cipóra.
6./ A cserepeket béleljünk ki sütőpapírral és tegyük bele a gombócokat.
7./ Keverjünk el egy tojássárgáját egy kevés tejjel és kenjük meg vele a tetejét. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 25 perc alatt elkészül

Tipp:
Cserép helyett süthetjük püspökkenyér formában, 3 fonattal készítve.Vagy 2 fonattal kerek tortaformába is.

 A klasszikus görög változat pedig így készül:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


CafeblogVIP Tag


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!