Spenótos-fetasajtos falatok

2007 március 30. | Szerző: |

 

Előre bocsájtom, hogy nem ez volt életem legjobb hete. Mint olvasó, alig bírtam visszafogni magam, amíg a többiek finomabbnál finomabb ételekkel bombázták gyomornedveimet, (amelyek közül Mamma, Húsvéti sonkagombóclevese és Lila Füge csirke curryja igazi ördögi kísértésként csábítgatott, hogy már (a fenti ételek híján) majdnem egy mezei gépsonkás szendvicsbe haraptam), addig jómagam a lustábbak közé tartoztam. (indoklást lásd alább – hátha valaki nem kiváncsi tovább a siralmaimra). Pályaművem a kezdeti nagy alkotói tervekből szétfoszladozva, végül a biztosabb és a gyakorlatban nálam már jó bevált görög előétel, egy spenótos táska lett.

Spenótos-fetasajtos falatok

(Spanakopita)

Hozzávalók: egy csomag zöldhagyma, 50 dkg spenót, 15 dkg feta sajt, 1 tojás, 1-2 csomó petrezselyem,  szerecsendió, réteslap.

A zöldhagymát és a spenótot kevés olajon megpárolom, majd hozzákeverem a többi tartozékot is: a  petrezselymet apróra vágva, a fetasajtot szétmorzsolva, szerecsendiót, ízlés szerint.

A tésztalapokat egyenként csíkokra vágom, olvasztott vajjal kikenem, aljára egy halom spenótos tölteléket teszek és mint a zászlót, háromszög alakban felhajtom.

Tepsire fektetem, tetejét olvsztott vajjal megkenem és kb. 20percig sütöm.

Heti summa:
Egy héttel húsvét előtt, a hetek óta tartó húsnélküliségben elfáradt a szervezetem. Ráadásul naponta háromféle ételt főzök, egyet a babónak (neki kétszer,  egy gyümölcspüréset és egy főzelékeset), egyet az apjának (lehetőleg valami húsosat) és egyet magamnak (valami vegát). És mivel most már tényleg kimerülőben az energiatartalékaim, ez utóbbin (vagyis magamon) spórolom meg az időt. Hol van már a kezdeti indiai krisna konyhából vett lelkesedés a paneer golyók, tofu ragukból szárnyaló kreativitás? Na jó, egy-két előre csomagolt tofuburger lapul a hűtőbe…de egy gasztrobloger előrecsomagolt terméket egyen? Lyukad a suszter cipője? Ráadásul meg is feledkezem róla.
Heti veszteségek:
– rosszul sikerült krumplis pogácsa,
– eltörött borospohár (természetesen a készletből)
– eltörött madagaskári bourbon vanília esszencia (ez fájt a legjobban).
Sebaj, most már mindjárt itt a Húsvét és én húst hússal eszek majd…egészen addíg, amíg egy fogyókúrába bele nem kezdek, mert a tévhittel ellentétben a húsnélküliség egyáltalán nem fogyaszt.

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. chilii says:

    ne keseredj el! ez a spenótos-fetás Spanakopita nekem nagyon tetszik, előbb-utóbb biztosan felkerül az étlapomra!

  2. eszter says:

    szia, lehet, hogy a vegasag mar nem aktualis, de ha a govinda szakacskönyve c. könyvet erted a krisnas konyha alatt, akkor mindenkepp probald ki -mar ha eddig meg nem tetted- a rakott krumplis recepetet. talan govinda rakott krumplija a neve. gyorsan elkeszül, laktato es nsgyon finom. a nemvega tesztalanyom is dijazza, amikor ilyet sütök. igaz, a sok tejföl es a vaj miatt nemigazan dietas, ha most pont arra gyursz, ahogy olvasom..
    ja, meg esetleg vigasztalaskepp en a heten ket sütit is elszurtam, pedig az egyiket meg sütni sem kellett.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


CafeblogVIP Tag


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!